Raport: Libertatea întrunirilor, respectată în 2024, dar cu unele tendințe îngrijorătoare
În 2024 libertatea întrunirilor a fost, în mare parte, respectată de autoritățile publice, dar au fost și cazuri de restricționare disproporționată, mai ales a protestelor cu mesaj politic.
Aceasta e una dintre concluziile Raportului de monitorizare a respectării libertății întrunirilor în Republica Moldova, elaborat de Centrul de Politici și Reforme și Asociația Promo-LEX, care au desfășurat o misiune de monitorizare începând cu luna mai 2024. Misiunea a monitorizat 70 de întruniri publice, selectate în baza unor criterii relevante din perspectiva drepturilor omului. Totodată, au fost analizate procesele asociate întrunirilor, datele statistice și hotărârile judecătorești ce vizează libertatea întrunirilor.
Potrivit constatărilor, majoritatea întrunirilor s-au desfășurat cu respectarea normelor legale de către organizatori și participanți. Toate întrunirile monitorizate au fost pașnice, chiar dacă au fost observate și acțiuni individuale violente (fizice sau verbale) ale participanților. Majoritatea întrunirilor nu au creat obstacole nejustificate pentru circulația trecătorilor sau accesul în clădiri.
Libertatea de întrunire a fost în general respectată și de autorități, deși au fost identificate anumite practici și tendințe îngrijorătoare: situații în care forțele de ordine au limitat accesul la spațiul public; intervenții în desfășurarea întrunirilor sau dispersare a acestora. Deși izolate, aceste cazuri au vizat mai ales întrunirile cu conținut politic, critice față de guvernare și cele organizate de forțele politice de opoziție.
A fost observată o tendință în creștere de atragere la răspundere contravențională a organizatorilor și participanților pentru încălcarea legislației cu privire la întruniri, chiar dacă în aproape ¾ dintre cazuri procesele-verbale sunt anulate de instanțele de judecată. Analiza jurisprudenței arată că, deși libertatea întrunirilor este de cele mai multe ori protejată, instanțele, adesea, aplică diferit standardele privind libertatea întrunirilor, ceea ce duce la o practică judiciară inconsecventă și cazuri izolate de decizii care contravin principiilor care garantează desfășurarea întrunirilor.
Politicile adoptate de stat în 2024 nu au afectat direct libertatea întrunirilor. O propunere de a penaliza participarea la întruniri în schimbul recompenselor, în perioada campaniei electorale, a fost retrasă după ce a fost criticată de organizațiile societății civile. Un proiect de lege destinat reglementării evenimentelor comerciale, sportive, religioase și artistice rămîne încă a fi definitivat, inclusiv în vederea evitării suprapunerii cu legislația privind întrunirile. Starea de urgență declarată la sfârșitul anului 2024 nu a condus la limitări ale libertății de întrunire.
Pentru a îmbunătăți situația libertății de întrunire, raportul recomandă măsuri de consolidare a capacităților APL și ale forțelor de ordine, elaborarea procedurilor standard și ghidurilor de gestionare nonviolentă și noninvazivă a întrunirilor, garantarea siguranței jurnaliștilor și ob
servatorilor. Alte recomandări țin de dezvoltarea capacităților de protejare a libertății de întrunire online, dar și marcarea obligatorie a uniformelor agenților responsabili de ordinea publică. Raportul mai recomandă MAI să definitiveze proiectul de lege privind evenimentele publice în baza recomandărilor oferite de OSC-urile specializate, pentru a reglementa într-o manieră bazată pe drepturile omului acele evenimente publice care nu sunt o formă de manifestare a libertății de întrunire.
Raportul a fost elaborat în cadrul Proiectului „Libertatea întrunirilor în Moldova”, cu suportul Suediei, cofinanțat de către Uniunea Europeană, prin intermediul Proiectului „CSO Meter: Împuterniciți pentru acțiune”, implementat de Centrul European pentru Dreptul Non Profit (ECNL) și Asociația Promo-LEX. Opiniile și pozițiile exprimate în raport aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanțatorilor.
Raportul integral îl găsiți pe cpr.md.
Pentru mai multe informații, ne puteți contacta pe adresa de e-mail cprmoldova@gmail.com.