25 de fermieri moldoveni învață cum să obțină certificările GLOBALG.A.P. pentru exportul în UE


image11În perioada 23–25 aprilie 2025, 25 de producători de fructe și legume din Republica Moldova participă la o instruire specializată privind implementarea cerințelor GLOBALG.A.P. IFA SMART și GRASP V2, standarde obligatorii pentru exportul produselor agricole în Uniunea Europeană. 

Seminarul este predat de dr. conf. univ. Andrei Cumpanici, de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), și include participarea agronomilor și specialiștilor în protecția și nutriția plantelor. 

Producătorii moldoveni află în mod practic cum să implementeze cele peste 190 de cerințe specifice GLOBALG.A.P., inclusiv modificările legislative recente și bunele practici agricole necesare obținerii certificărilor. Participanții învață despre ajustările concrete ce trebuie realizate în gospodării, despre condițiile optime de muncă pe care trebuie să le asigure lucrătorilor, dar și despre documentația necesară pentru audituri. 

„Pentru a livra produse sigure și de calitate în UE, avem nevoie obligatoriu de certificări GLOBALG.A.P. IFA SMART sau GLOBALG.A.P. IFA GFS. Este o cerință esențială pentru extinderea comerțului nostru pe piața europeană”, menționează Cristina Marcenco, manager GȚ Marcenco Cristina. 

Totodată, Dmitrii Karamalak, reprezentant Karamalak Agro, subliniază importanța practică a evenimentului: „Fie că producem viță de vie, prune sau cireșe – orice produs pe care planificăm să-l exportăm necesită aceste certificări. La instruire aflăm exact ce trebuie să schimbăm și cum să ne organizăm pentru a răspunde cerințelor europene.” 

Potrivit dr. Andrei Cumpanici, fermierii sunt direct responsabili de calitatea și siguranța alimentară, iar aplicarea standardelor GLOBALG.A.P. nu doar că este obligatorie, dar și perfect realizabilă: „Experiența globală de peste 20 de ani, cu implementări în 137 de țări, arată că producătorii moldoveni pot și trebuie să respecte aceste cerințe pentru a garanta accesul fructelor și legumelor noastre pe piețele internaționale.” 

Evenimentul este organizat de Asociația Moldova Fruct, cu susținerea Guvernului Elveției și a organizației Helvetas Moldova, prin proiectul OPTIM. 




NEWSLETTER

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular

PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la support@portal.civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale, folosiți butonul de mai jos.

Înregistrează-te

Am uitat Login-ul | Am uitat parola