80% dintre companiile din Republica Moldova duc lipsă de proceduri anticorupțieEconomia Republicii Moldova este mică, iar de cele mai multe ori businessul este obligat să-și rezolve problemele prin șpagă pentru a-și ușura activitatea. Lipsa normelor interne anticorupție în companie frânează posibilitatea desfășurării businessului pe alte piețe unde sunt standarde înalte de integritate și etică în afaceri. Pe de altă parte, implementarea programelor de combatere a corupției va aduce beneficii reputaționale, care îi va permite extinderea afacerilor și peste hotarele țării, în mod special pe piața Uniunii Europene. Este opinia exprimată de către expertul IDIS Viitorul, Viorel Pîrvan în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”.

Expertul susține că 80,8% din companii nu au elaborat un program de acțiuni cu norme și proceduri speciale anticorupție, 76,5% din companii nu au proceduri prin care să fie prevenită și sancționată mita, 66,1% din agenții economici nu dispun de proceduri prin care să fie prevenite conflictele de interese, iar 72% din companii nu fac cunoscute propriile politici anticorupție potențialilor parteneri de afaceri și nici nu evaluează dacă aceștia au programe anticorupție eficiente.

O soluție pentru combaterea corupției în rândul businessului este elaborarea codului de guvernanță corporativă, care se regăsesc preponderent în companiile mari. Acestea pot fi aplicate și întreprinderilor mici și mijlocii, care pot prelua principiile de guvernanță corporativă. De asemenea, companiile pot elabora Coduri de conduită, care sunt multiple și diferite și reflectă cultura unică a fiecărei companii. Acestea au la bază aceleași principii și anume: respectarea legilor și desfășurarea afacerilor cu integritate.

Viorel Pîrvan spune că avantajele respectării normelor de conformare anticorupție pentru întreprinderile mici și mijlocii sunt că țara este mică și respectiv, ”toți te vor cunoaște că ești corupt. Acest fapt te va împiedica să atragi noi parteneri de afaceri din țară, în special companiile mari, fie cele cu capital străin sau capital mixt, care au deja și se conduc în activitatea lor de programe și politici interne anticorupție”.

”Corporațiile multinaționale vor căuta acei parteneri de afaceri în Republica Moldova care implementează programe de conformitate și politici anticorupție în cadrul companiei. Ba mai mult, organizațiile internaționale acordă credite avantajoase cu dobândă mică, însă ele nu vor acorda împrumuturi companiilor corupte. Firmele cu politici de combatere a corupției se bucură accesul facil la bani ieftini pe o perioadă lungă”, a concluzionat Pîrvan.

Emisiunea este realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com  sau la numărul de telefon 069017396.