Scrisoare a unor ONG-uri din Moldova catre UE si Consiliul Europei



Mai multe organizatii nonguvernamentale din Republica Moldova s-au plans ca sunt verificate de fisc intr-o incercare de intimidare si de pedepsire pentru atitudinea lor in timpul recentelor evenimente post-electorale. IDIS Viitorul, Institutul de Politici Publice, Expert-Grup si Asociatia pentru Democratie Participativa au semnat o scrisoare deschisa catre Uniunea Europeana si Consiliul Europei in care cer sprijin pentru a-si putea continua activitatea.

Scrisoarea lor adresata institutiilor europene este semnata, in semn de solidaritate, de organizatii similare din Cehia, Georgia, Macedonia si Ucraina.

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbarosie, ne-a declarat ca in acest moment ar fi circa zece organizatii neguvernamentale verificate de autoritati fiscale si nu numai ong-uri din Coalitia 2009 care au monitorizat campania electorala si ziua alegerilor, dar si alte ong-uri active care au fost critice la adresa guvernarii, cum ar fi Amnesty International si Transparency International.

Arcadie Barbarosie spune ca lista cerintelor fiscului s-a extins de la prima citatie. Acum IPP-ului si altor ong-uri li s-ar cere sa declare nu doar sursele de finantare, care de regula reprezinta granturi primite de la institutii internationale si guverne occdentale pentru diverse proiecte, dar li se solicita sa declare si toate platile pe care aceste organizatii ale societatii civile le-au efectuat.

 

Europa Libera