COMPANIA "TELERADIO-MOLDOVA" NU SE MANIFESTA CA SERVICIU PUBLIC DE INFORMARECompania "Teleradio-Moldova" (TRM) continua sa informeze publicul prin optica preponderent oficiala asupra evenimentelor si nu se manifesta deocamdata ca serviciu public, dupa cum prevede Codul Audiovizualului.

Dupa cum informeaza Agentia Monitor Media, la aceasta concluzie au ajuns 10 ONG-uri de media si din domeniul drepturilor omului care, sub egida Asociatiei Presei Electronice APEL, monitorizeaza aplicarea in practica a prevederilor noii legislatii audiovizuale.

In urma celei de a doua monitorizari cu durata de o saptamana a programelor de actualitati "Radiomatinal" si "Mesager" ale TRM, s-a constatat ca numarul stirilor si subiectelor realizate in baza unei singure surse de informare - cea oficiala - este in continuare covarsitor. Persista un numar mare de stiri realizate in baza comunicatelor parvenite de la serviciile de presa ale institutiilor statului in care in mod traditional exista un singur punct de vedere - cel oficial. Materialele de problema sunt realizate fara sa fie investigate cauzele situatiei si fara sa fie solicitate toate punctele de vedere ale partilor implicate, constata autorii monitorizarii.

Echipa de monitorizare considera ca TRM se conformeaza prea lent prevederilor legale in vigoare, iar politica editoriala, realizata prin programele de stiri si actualitati, nu este in corespundere cu prevederile Codului Audiovizualului.

Cea de-a doua monitorizare a TRM a fost efectuata in perioada 15-21 mai, fiind parte a proiectului "Monitorizarea implementarii Codului Audiovizualului", finantat de Fundatia Soros Moldova.

Sursa: Agentia Monitor Media