Participanții la cea de-a treia ediție a Forumului mass-media din Republica Moldova, care s-a desfăşurat la Chişinău în perioada 14-15 noiembrie 2017, au adoptat o Rezoluţie în care condamnă lipsa unor politici publice coerente de limitare a monopolurilor în domeniul mass-media și în domeniile conexe, ceea ce se răsfrânge negativ asupra calității informațiilor oferite consumatorilor de presă și permite utilizarea presei ca instrument de manipulare și propagandă. Colaboratorii instituţiilor mass-media sunt îndemnaţi să semnaleze cazurile de cenzură, să se opună controlului politic, exercitându-și profesia în beneficiul cetățeanului și în conformitate cu standardele profesionale.
Rezoluţia conţine principalele solicitări adresate autorităţilor pentru crearea unui cadru mediatic calitativ, în beneficiul întregii societăți. Astfel, participanţii la Forum au cerut autorităţilor să urgenteze completarea cadrului juridic de reglementare a activității mass-media din țară și să-l ajusteze la legislația comunitară și la bunele practici internaționale; să completeze Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pe segmentul mediatic; să fortifice cooperarea cu societatea civilă și cu mass-media în scopul atingerii obiectivelor Forumului mass-media.
În următoarele săptămâni, un grup de lucru format din experți media şi facilitatorii atelierelor care au avut loc în cadrul Forumului mass-media 2017 vor formula completări la Foaia de parcurs pentru dezvoltarea mass-mediei din Republica Moldova, elaborată la ediţiile anterioare ale Forumului. Ulterior, textul va fi transmis autorităţilor şi altor factori de decizie, precum și ambasadelor şi reprezentanţelor străine, instituţiilor şi organizaţiilor internaţionale care monitorizează dezvoltarea democraţiei în Republica Moldova.
Textul integral al Rezoluției Forumului mass-media 2017 poate fi accesat aici.
La Forumul mass-media 2017 au fost înregistraţi 176 de jurnaliști, editori, experți media, unii reprezentanți ai societății civile, bloggeri, comunicatori. La deschiderea Forumului au participat ambasadorii Uniunii Europene, Germaniei, Olandei, Marii Britarii, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, membri ai Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media. Experți din țară și de peste hotare (Germania, SUA, Letonia, Polonia România, Israel) au ținut mai multe ateliere, prezentări și master-classuri. La unele sesiuni ale Forumului au participat și studenți ai facultății de jurnalism, reprezentanţi ai unor structuri publice. În total, în cele două zile, la Forumul mass-media 2017 au participat peste 250 de persoane.
Pagina web oficială a Forumului mass-media 2017 este platforma online www.mediaforum.md unde a fost creată o pagină specială - http://mediaforum.md/event/2017
Pentru informaţii suplimentare:
tel.: (022) 210602 (persoană de contact – Diana Lungu, coordonatoare comunicare).
Forumul Mass-Media este organizat de Consiliul de Presă din Republica Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL). Desfăşurarea Forumului mass-media 2017 a fost finanţată de Programul Mass-Media al Fundaţiei Soros-Moldova şi co-finanţată de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania), DW Academie (Germania) şi Ambasada SUA în R. Moldova.