Consiliul ONG din Moldova solicita adoptarea moratoriului cu privire la reinregistrarea ONG-urilor



Declaratie cu privire la reinregistrarea organizatiilor neguvernamentale

20 februarie 2009

În iulie - septembrie 2007 Parlamentul R. Moldova, la initiativa Guvernului, a modificat Legea cu privire la asociatiile obstesti, unul dintre efectele necesare ale acestor modificari fiind necesitatea reinregistrarii statutelor organizatiilor obstesti in alta forma juridica, si anume cea de asociatii obstesti.

Sub incidenta acestei legi cad peste 6000 de organizatii neguvernamentale din R. Moldova. Reinregistrarea presupune modificari ale statutului organizatiei, iar aceasta procedura este indelungata si costisitoare.

Forumul Organizatiilor Neguvernamentale, editia a V-a, din 15 - 16 decembrie 2008, a adoptat o Rezolutie, prin care a propus un amendament la proiectul de lege cu privire la asociatiile obstesti care nu prevedea reinregistrarea acestora si simplifica procedura de reinregistrare. Din pacate, Parlamentul R. Moldova nu a examinat acest amendament.

Astfel, dupa intrarea in vigoare a modificarilor la Legea cu privire la asociatiile obstesti, Ministerul Justitiei, organul responsabil de inregistrarea organizatiilor obstesti insista asupra reinregistrarii statutelor ONG-urilor pentru a schimba un cuvint „organizatie" cu cel de „asociatie".

În aceste conditii, solicitam Guvernului Republicii Moldova aplicarea unui moratoriu asupra obligativitatii reinregistrarii organizatiilor afectate pina la examinarea de catre Parlamentul R. Moldova a propunerilor Forumul Organizatiilor Neguvernamentale, Consiliul National al ONG in baza Rezolutiei Forumului ONG,  solicita adoptarea unei hotariri de Guvern care va reglamenta instituirea moratoriului.

Cu consideratiune,

Consiliul National al ONG din R. Moldova

Semnaturile din partea membrilor Consiliului National al ONG din R. Moldova:

Ilia TROMBITCHI, Presedinte Consiliul ONG, Director Asociatia Internationala Ecologica a Pastratorilor Raului Eco-TIRAS

Antonita FONARI, Secretar General Consiliul ONG, Director Executiv Centrul de Resurse "Tineri si Liberi", Coalitia pentru promovarea legii si activitatilor de voluntariat

Sergiu OSTAF, Director Executiv, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO), Coalitia pentru promovarea legii si activitatilor de voluntariat

Vera TURCANU, Presedinte, Consiliul National al Tineretului din Moldova (CNTM), Coalitia pentru promovarea legii si activitatilor de voluntariat

Sergiu NEICOVCEN, Director CONTACT

Petru MACOVEI, Director Asociatia Presei Independente

Mircea ESANU, Secretar Alianta Anticoruptie

Daniela TERZI-BARBAROSIE, Directoare Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare"

Ion MANOLE, Presedinte Asociatia „Promo-LEX

Evghenii GOLOSCEAPOV, Director Executiv, Amnesty International Moldova

Rodica FRECÄ‚UTEANU, Presedinte „Caroma Nord"