Perioada preelectorala incerta creeaza premise pentru un comportament electoral incorect, LADOM
Perioada preelectorala, monitorizata de Liga pentru Apararea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM) in cadrul proiectului Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte - Coalitia 2009, poate fi apreciata ca fiind incerta, fapt ce creeaza premise pentru un comportament electoral incorect, care poate conduce la sporirea riscurilor de fraudare a viitoarelor alegeri. Declaratia a fost facuta miercuri, 28 ianuarie, intr-o conferinta, prilejuita de lansarea celui de-al doilea raport LADOM, transmite Info-Prim Neo.
„Situatia politica este marcata de limitarea exercitarii drepturilor politice si de hartuirea unor potentiali concurenti electorali", a declarat Paul Strutzescu, presedintele LADOM.
În urma monitorizarilor in perioada 23 decembrie 2008 -27 ianuarie 2009, LADOM a inregistrat o serie de evolutii pozitive, dar si negative, care pot afecta integritatea procesului electoral si principiile de alegeri libere si corec te. Observatorii au apreciat transparenta in ceea ce priveste data numirii alegerilor parlamentare, stabilirea dialogului intre partidele politice si societatea civila, precum si angajarea unor institutii media in reflectarea campaniei electorale echidistant si nepartinitor.
„Un aspect pozitiv mai este acreditarea, pentru prima data, de catre Comisia Electorala Centrala a 44 de observatori straini pe termen lung in perioada preelectorala. Suntem ingrijorati, insa, de lipsa reglementarii stricte a modului de a vota, ce ar putea favoriza votul multiplu", a spus Rima Placinta, ofiter de presa LADOM.
Potrivit lui Ion Creanga, expert electoral LADOM, legislatia R. Moldvoa nu este suficient de democratica, sunt ingradite drepturile politice ale cetatenilor si lipseste un teren electoral echitabil pentru potentialii concurenti electorali.
Expertii ligii au recomandat aducerea legislatiei nationale in concordanta cu standardele internationa le, aplicarea adecvata si uniforma a prevederilor Legii cu privire la partide si asigurarea neimplicarii politice a organelor de forta si control.
Initiativa crearii Coalitiei 2009 apartine unui grup de organizatii neguvernamentale: Asociatia pentru Democratie Participativa, Centrul CONTACT, LADOM, Asociatia pentru promovarea Clinicilor Juridice, Consiliul National al Tineretului din Moldova , Centrul Independent de Jurnalism si Asociatia Presei Independente (API). Fiecare dintre ele vor face publice rapoarte privind monitorizarea procesului preelectoral si a campaniei electorale in alegerile parlamentare din 2009.
www.info-prim.md