Accesul la informatie ramane a fi nesatisfacator, raport de monitorizare
Accesul la informatie ramane a fi nesatisfacator, constata grupul de experti creat de Centrul "Acces-info" in cadrul Programului de Consolidare a Capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile din Moldova. Un nou raport trimestrial al grupului de experti a fost dat publicitatii joi, 15 ianuarie, transmite Info-Prim Neo.
Conform evaluarii, efectuate de in trimestrul patru al anului 2008, Guvernul a intreprins un sir de masuri privind eficientizarea sistemului de comunicare cu publicul, iar Parlamentul a adoptat Legea privind transparenta in procesul decizional. Totusi, pe parcursul perioadei respective au avut loc mai multe cazuri de ingradire a accesului la informatie.
Nivelul de acces la informatiile oficiale este apreciat cu 2.4 puncte, pe o scara de la 0 la 5. Aceasta arata o usoara imbunatatire in comparatie cu trimestrul trei - 2.36, trimestrul doi - 2.12 si trimestrul unu - 2.09.
„Accesul la infor matie este ingradit de lipsa unui management eficient care ar facilita informarea activa, dialogul interactiv la nivel de administratie publica - cetateni. Un impediment este si ignorarea prevederilor legislative de catre un numar mare de functionari, pe de o parte, si de analfabetismul juridic raspindit in societate, pe de alta parte", a spus presedintele Acces-info, Vasile Spinei.
„Lasa de dorit calitatea mai multor pagini-web oficiale, care au numeroase deficiente in ceea ce priveste consistenta informatiilor de interes public, inclusiv privind transparenta achizitiilor publice, rezultatelor controalelor efectuate de catre organele abilitate, cheltuirii alocatiilor din fondurile de rezerva", a adaugat acesta.
În ultimii ani in instantele de judecata au fost examinate peste 300 de cazuri in domeniul accesului la informatie, spune juristul Eugeniu Ribca. Potrivit lui, se poate deja vorbide o anumita practica judiciara in domeniu, c are, intr-o anumita masura, are impact benefic asupra functionarilor, solicitantilor de informatii, dar si asupra judecatorilor care au depasit mai multe erori regretabile din primii ani, obtinind o mare experienta la examinarea dosarelor.
„Adresarea in instanta de judecata a jurnalistilor de fiecare data cand li se incalca dreptul la informatie poate completa practica judiciara, va contribui intr-o masura mai mare atat la educarea functionarilor publici care incalca legislatia si isi ignoreaza respectarea obligatiilor, cat si la sensibilizarea opiniei publice, la lichidarea analfabetismului juridic", a mentionat expertul.
Raportul evidentiaza necesitatea instaurarii unei culturii informationale, care sa determine societatea sa se intereseze permanent despre modul in care se gestioneaza banii publici, spune directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Viorel Cibotaru, expert in grupul de monitorizare.
Expertii prop un recunoasterea in intreaga ierarhie a autoritatilor si institutiilor publice a dreptului la informatie drept baza pentru participarea cetateneasca, buna guvernare, eficienta in administratia publica, transparenta in prevenirea si combaterea coruptiei, dezvoltare generala si realizarea drepturilor social-economice, civile si politice.
Grupul de experti este compus din reprezentanti ai societatii civile si mass-media. Programul, administrat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala, este finantat de Guvernul SUA prin intermediul Corporatiei Provocarile Mileniului.
Raport Privind Accessul la Informatie Nr 4 2.31 Mb
www.info-prim.md