Declaratie cu privire la condamnarea actiunilor colaboratorilor Ministerului Afacerilor Interne



Declaratie cu privire la condamnarea actiunilor colaboratorilor Ministerului Afacerilor Interne din 18.12.2008

Asociatia Promo-LEX si CREDO condamna actiunile colaboratorilor Ministerului Afacerilor Interne din 18 decembrie 2008 cu privire la interzicerea desfasurarii a doua intruniri publice. Consideram ca acestea au fost discriminatorii si intentionat directionate pentru a nu permite libera exprimare si libera intrunire a unor cetateni.

Asadar publicului i-a devenit cunoscut faptul ca la 18.12.2008, incepind cu ora 9.25, doua persoane, Anatolie Hristea-Stan si Ghenadie Brega intentionau sa organizeze o actiune spontana de protest din fata sediului Ministerului Afacerilor Interne. Ei au fost hartuiti de colaboratorii politiei cu scopul de a nu le permite desfasurarea intrunirii. Ghenadie Brega a fost tinut ilegal timp de 5 ore in custodia politiei sub pretextul savirsirii unei contraventii administrative, apoi a fost eliberat prin decizia instantei de judecata care l-a recunoscut nevinovat. Cel de-al doilea participant, Anatolie Hristea-Stan a fost izolat de colaboratorii politiei fara ca sa i se intocmeasca vreun proces verbal.

Un alt caz de violare grava a dreptului la exprimare si libera intrunire, reprezinta retinerea lui Anatol Matasaru chiar de la domiciuliul sau, fara ca acesta sa inceapa protestul propriul zis. Ilegal de catre colaboratorii politiei au fost ridicate bunuri ce apartin persoanei respective si care conform art.13 al Legii privind intrunirile erau destinate desfasurarii intrunirii si exprimarii ideilor organiztorului in cadrul unei intruniri publice declarate anterior autoritatilor. Ca si in cazul precedent, organizatorul intrunirii a fost tinut in custodia politiei si apoi dus in fata instantei de judecata, care a aminat procesul de judecata.

Asociatia Promo-LEX si CREDO declara ca actiunile potentialilor participanti la intrunire din fata MAI al RM si organizatorului intrunirii retinut la domiciliul sau erau legale si conforme Legii privind intrunirile nr.26 intrata in vigoare la 22.04.2008.

Cu referire la actiunile colaboratorilor de politie, consideram ca aceastea au fost disproportionate si nu au fost necesare intr-o societate democratica si nu reprezinta altceva decat o violare flagranta a prevederilor Legii privind intrunirile si art.11 a Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Mai mult ca atit, organiyatiile semnatare aduc aminte ca asemenea actiuni in privinta lui Ghenadie Brega, Anatolie Hristea-Stan si Anatolie Matasaru au mai existat anterior, iar actiunile din 18.12.2008 nu pot fi calificate altfel decit o rafuiala a organelor de drept cu persoanele mentionate.

În opinia noastra, in actiunile colaboratorilor de politie se intrevad elementele infractiunii prevazute de art.184 Cod Penal si anume - violarea dreptului la libertatea intrunirilor prin impiedicarea ilegala a desfasurarii mitingului, demonstratiei, manifestatiei, procesiunii sau oricarei alte intruniri savirsite de o persoana cu functie de raspundere.

Prin intermediul acestei declaratii Asociatiile solicita investigarea acestor incidente cu sanctionarea persoanelor care s-au facut vinovate de abuzurile sus mentionate.

 
Asociatia Obsteasca Promo-LEX

Asociatia Obsteasca CREDO

 

Chisinau,
19 decembrie 2008