„Dați copiii la o școală obișnuită” - ultima istorie din cadrul campaniei „Cunoaște-mă, Respectă-mă, Susține-mă!”

campania logo text jos webAstăzi, în cadrul campaniei „Cunoaște-mă, Respectă-mă, Susține-mă!” vă invităm să lecturați o istorie povestită de Vadim.

O lecție învățată

Eu m-am născut cu dizabilități fizice. La 9 ani am început să merg la un centru de zi. Cu timpul, ei mi-au oferit învățământ acolo. Nu avea rost să mai vină profesorii acasă. Am terminat studiile, dar le-am terminat după un program special.

Vroiam foarte tare să mă angajez la lucru. Dna Maria de la centrul pe care îl frecventam mi-a propus să încerc să fac o facultate. Tot ea a spus că va încerca să vorbească cu directorul unei instituții de învățământ, să mă primească la facultatea de contabilitate. Eram tare bucuros și i-am zis:

- Vreau să încerc.

Dumneaei a făcut legătura cu acea instituție, iar a doua zi m-a întrebat:

- Ce ai visat azi noapte?

Eu i-am spus:

- Parcă nimic.

- Eu am vorbit cu directoarea și ea te-a acceptat la facultate.

Ne-am dus a doua zi la directoare și ea mi-a explicat că voi merge la facultate în august, deodată la ore.

Am mers la ore și mi-au dat un test, pe care trebuia să-l completez cu ceea ce știu din clasele anterioare. Întrebările erau din obiecte din programa școlară, obiecte de care eu habar nu aveam. Nu le cunoșteam pentru că profesorii mi-au dat mai puține informații sau pentru că eu nu pot să scriu.

Nu am putut să dau examenul și totuși nu m-au fugărit. Nimeni nu mi-a spus nimic.

Încă nu dădusem toate actele și îmi dădeam seama că eu nu cunosc materialul. Colegii cunoșteau materialul mai bine decât mine.

M-am dus la persoana care m-a primit și am întrebat-o:

- La contabilitate eu nu am posibilitate să învăț. Nu aveți ce să-mi propuneți, poate o facultate mai ușoară?

- Nu, contabilitatea este unica facultate la care tu ai putea să înveți. Restul toate țin de agronomie ș. a.

Și atunci i-am spus:

- Cu părere de rău, nu pot să merg mai departe.

M-am obișnuit cu gândul. Vreau să adaug un sfat:

Dați copiii la o școală obișnuită. Cel mai bun învățământ este la școala care-i școală.

Vadim

Aceasta este o istorie reală a unei persoane cu dizabilități. Istoria este povestită după tehnica storytelling și face parte din Campania “Cunoaște-mă, Respectă-mă, Susține-mă!”, lansată de Keystone Moldova. Campania se desfășoară în cadrul proiectului “Media și comunicare pentru o comunitate incluzivă”, implementat de Keystone Moldova, cu susținerea financiară a Fundațiilor pentru o Societate Deschisă / Inițiative în Media și Sănătate și a Fundației Soros-Moldova.