€žTinerii pentru Pace€ - Raport de monitorizare



În perioada 4-6 iulie 2008, Asociatia Obsteasca „Tinerii din stinga Nistrului” (AOTSN) colaborare cu Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) a organizat actiunea „Tinerii pentru Pace”. Evenimentu a avut loc pe stadionul de pe malul Nistrului din s. Harmatca r. Dubasari, regiunea transnistreana.

Scopul de baza al acestei actiuni a fost consolidarea tinerilor de pe ambele maluri ale riului Nistru aflati sub diferite administratii si promovarea valorilor Pacii. La acest eveniment au participat circa 200 de tineri din localitatile Dorotcaia, Cosnita, Pohrebea, Molovata, Molovata Noua, Ustia, Corjova, Oxentea, Viscauti, Tibulauca, Harmatca, Crasnii Vinogradari si or.Dubasari. Toti participantii au fost cazati pe malul Nistrului in corturi oferite de organizatori.

Pe parcursul a 3 zile, in cadrul evenimentului dat au fost organizate numeroase activitati cu caracter civic, sportiv si cultural.

Prima zi al acestui eveniment a debutat cu activitati de prezentare si cunoastere a participantilor si ale organizatiilor sau grupurilor de initiativa pe care le reprezinta.

La finele zilei a fost organizata o petrecere in cadrul careia toti participantii adunati in jurul unui rug au cintat cintece, fiind acompaniati de chitare.

În dimineata celei de a doua zile a fost lansat campionatul de fotbal. În cadrul acestei competitii au participat 6 echipe din localitatile Dorotcaia, Cotnita, Oxentea, Viscauti, Tibulauca si Crasnii Vinogradari. Este important de mentionat faptul ca pentru organizarea acestei competitii sportive organizatorii evenimentului si citiva voluntari au amenajat anterior terenul de fotbal. Toate echipele participante la competitie au avut o atitudine serioasa oferind suporterilor si spectatorilor un spectacol sportiv demn de admiratie.

Tot in cea de a doua zi locuitorii satului Harmatca au oferit participantilor un concert folcloric de cintece si dansuri.

Seara, pe malul Nistrului a fost aprins Rugul Pacii care a adunat in jurul sau nu doar participantii evenimentului, dar si localnicii care l-au admirat si au salutat ideea organizarii a astfel de evenimente.

A treia zi a fost inceputa cu activitati de outdoor pentru consolidarea echipei. De asemenea, in a treia zi s-a jucat si finala campionatului de fotbal. Cupa campionatului a fost cistigata de echipa de fotbal din satul Crasnii Vinogradari, pe locul doi plasindu-se echipa din Tibulauca. Locul trei a fost impartit de echipele din Dorotcaia si Oxentea. Toate echipele participante au primit diplome de participare, de asemenea, au fost mentionati cei mai buni jucatori.

Pe parcursul acestui eveniment participantii au fost vizitati de catre reprezentanti ai Consiliului Raional Dubasari, National Endowment for Democracy, PATRIR Romania, Asociatia Promo-LEX si Federatia Nationala de Fotbal.

Presedintele Asociatiei „Tinerii din stinga Nistrului”, Petru Bondari s-a aratat multumit de modul in care s-a desfasurat evenimentul si a promis sa organizeze activitati similare si in alte localitati ai regiunii transnistrrene. De asemenea, Petru Bondari multumeste administratia locala din Harmatca si Consiliului Raional Dubasari care a contribuit esential la organizarea si desfasurarea evenimentului "Tinerii pentru Pace”.

Evenimentul dat a fost organizat cu sustinerea financiara din partea organizatiei cehe „People in Need”.

 

Olga Manole
Asociatia Promo-LEX