TINERII DISCUTA VIITORUL MOLDOVEI CU EXPERTUL ALFRED PFALLER



alfred.jpgMiercuri, 21 mai 2008, Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS Viitorul) a fost gazda unei mese rotunde din ciclul de discutii de primavara a Viitorului Social al Republicii Moldova, avindu-l in calitate de invitat pe dl. Alfred Pfaller, asociat si expert international al organizatiei Friederich Ebert Stiftung si in calitate de participanti la discutie pe tinerii activi si interesati de ceea ce reprezinta Modelul Social European.

Aceasta intilnire a inceput cu prezentarea esentei Modelului Social European, evidentiind obiectivele, mecanismele de realizare a acestora racordate la realitatile fiecarui stat European. Este important de remarcat ca fraza itroductiva a dlui  Alfred Pfaller a tinut sa accentueze anume faptul ca acest Model nu este un sablon, de fapt, ci o realitate a unor state si totodata o idee care ar fi factor de miscare spre ceea ce ar trebui sa fie in toate statele UE.

Pentru Republica Moldova, de rind cu alte state slab industrializate, in perspectiva dezvoltarii social-economice, politicile sociale ar trebui sa se axeze pe doua domenii de baza, acestea fiind sanatatea si educatia. Aceasta ar presupune asigurarea tuturor cetatenilor cu dreptul de beneficiere de aceste servicii, indiferent de veniturile acestora. De fapt si mottoul acestui model suna in asa fel: “Societatea ideala este societatea in care nimeni nu este exclus”.

Prezentarea Modelului Social European a fost urmata de discutii la capitolul instrumente de realizare a acestui model si posibilitatea racordarii acestora la mediul si posibilitatile existente in Republica Moldova. Entuziasmul participantilor la discutii denota interesul tinerilor fata de situatia existenta la moment in tara si capacitatea lor analitica in ceea ce priveste perspectivele de dezvoltare si crestere social-economica. Aceasta intilnire a fost o buna ocazie pentru discutarea unor aspecte a politicilor sociale cu un expert in acest domeniu, care a reusit sa capteze atentia si sa ofere informatie relevanta, bazata pe o experienta nu mai putin relevanta in acest sens.

Oxana Paierele pentru Monitorul Civic