Un nou succes al persoanelor cu dizabilități în obținerea permisului de conducere
Credincioșii din satul Domulgeni, raionul Florești îl cunosc pe tînărul cu dizabilități Petru Soroceanu, drept unul din cei mai iscusiți lemnari ai satului, acesta aducîndu-și aportul în măiestria cioplitului iconostasului bisericii din sat și nu numai.
Intervenția chirurgicală suportată de Petru la doar 22 de zile de la naștere, a făcut ca tînărul să rămînă cu o deficință locomotorie ușoară, fapt care nu l-a împiedicat să-și întemeieze o familie și să deprindă cu ușurință arta tîmplăriei.
Mașina o necesitate
Pe parcursul anilor, Petru a reușit să acumuleze în palmaresul său de artist în arta lemnului, nu doar sculpturi, mese și scaune ci și uși si ferestre de care se bucură astăzi mai mulți gospodari ai satului. Dar pentru a reuși să realizeze mai bine lucrările făcute de el, la cei 33 de ani, tînărul a izbutit să obțină o mașină modestă din banii adunați, anume în scopul de a-și ușura munca, de a căra instrumentele, lemnul și alte materiale la locul necesar. Aici însă, ca și alți tineri cu dizabilități dornici de a obține un permis de conducere, dl Soroceanu a întîmpinat anumite dificultăți.
Comisiile medicale greu de trecut
Initial bărbatul a fost refuzat de comisia medicală din Florești, după care la sfatul juristului Centrului de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilităț (CAJPD), Ion Cibotărică Petru a scris o scrisoare Ministerului Sănătății al RM solicitînd adeverința medicală necesară. ”Chiar dacă administrația Policlinicii din Florești, în numele Victoriei Burcă a încercat să facă tot posibilul de a solutiona problema mea, astfel certificatul medical mi-a fost eliberat în urma răspunsului de la Minister. ” – a menționat tînărul.
Un nou succes
Conform părerilor reprezentanților CAJPD aici putem vorbi de un “precedent” în soluționarea din partea Ministerului Sănătății a cazurilor tinerilor cu dizabilități care doresc să obțină permis de conducere. Este al doilea caz cînd tinerii cu dizabilități obțin aprobarea pentru conducerea autovehicolului prin intervenția Ministerului Sănătății deși inițial au fost refuzati de comisiile medicale din teritoriu.
Acum, tînărul din satul Domulgeni spune cu mîndrie că este student al Școlii Auto din Florești. Chiar dacă terminologia învățată aici este una nouă, Petru cunoscînd-o pe cea în limba rusă, el poate urca acum la volanul mașinii cu cutie automata, fără nici o frică și își poate transporta ustensilele necesare pentru prelucrarea lemnului, oriunde este nevoie.
Nevoia de informare și curaj
Mai multe persoane cu dizabilități care s-au confruntat cu asemenea probleme, atenționează că comisiile medicale raionale refuză persoanele cu dizabilități în acordarea permiselor de conducere din diferite motive. Acestea nu aplică în document restricțiile tehnice și medicale necesare. Conform dispozițiilor Ministerului Sănătății, acestea nu trebuie să refuse, dar trebuie să aplice dacă e necesar restricțiile de vigoare.
Atît Petru Soroceanu cît și Ion Balan au ținut să sublinieze că persoanele cu dizabilități trebuie să se informeze și trebuie să fie mai insistente în procesul obținerii permiselor de conducere . Aceștia consideră că Ministerul Sănătății ar trebui să organizeze seminare de instruire pentru medicii din comisii, ca medicii în cauză să știe cum să aplice legislația privind drepturile persoanelor cu dizabiități.
Acest articol a fost elaborat de Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități în cadrul Programului de Granturi Mici 2012, în cadrul proiectului „Suport pentru reformarea sectorului justiției în Moldova”, finanţat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Opiniile exprimate în această publicație aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere sau politicile Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Autor: Mariana Țîbuleac