Detenţia în penitenciarele private din regiunea transnistreană din nou în atenţia CtEDO. 2 cazuri comunicate Guvernului Federaţiei Ruse şi Moldovei



La 22 mai 2008, Ştefan Berzan, în acel timp angajat al MAI a fost răpit de către aşa-numitele organe de miliţie din regiunea transnistreană cu suportul poliţiştilor din satul Doroţcaia. Reclamantul a fost invitat la secţia de poliţie din satul Doroţcaia, iar ulterior escortat de colaboratorii de poliţie la secţia de miliţie ilegală din or.Grigoriopol unde a fost predat acestora. În regiunea transnistreană reclamantul a fost „învinuit de săvârșirea infracțiunii” de punere în circulație a banilor falşi, fiind atenţionat că va fi eliberat numai în cazul în care el va face declarații auto-incriminatoare.

La 11 august 2008, a fost „condamnat” la 5 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, respectiv eliberat. Respectiv reclamantul a fost deţinut ilegal pe parcursul a 82 zile.

După eliberarea din detenţia ilegală, reclamantul a fost concediat din MAI, deoarece angajatorul a interpretat „condamnarea” de către „judecătoria” locală ilegală ca fiind antecedent penal şi respectiv temei de reziliere a contractului de muncă.

Mai multe detalii cu privire la expunerea faptelor găsiți aici.

La 5 februarie 2008, Viorel Panteleiciuc a fost răpit la periferia satului Varniţa (localitate aflată sub jurisdicţia şi controlul autorităţilor constituţionale) de către  colaboratori “vamali” din regiune si dus la ”secţia” orăşenească de miliţie din Bender. Reclamantul a fost învinuit, de către presupusa ”judecătorie” de la Bender, de comiterea contravenţiei administrative de opunere de rezistenţă şi condamnat la 3 zile de arest administrativ. La 8 februarie 2008, după expirarea termenului de arest administrativ reclamantul a fost eliberat din detenţie.

La 6 februarie 2008, fratele acuzatului a depus o plângere către Procuratura Generală a RM si altor autorităţi din Moldova prin care a solicitat intentarea cauzei penale și sancţionarea tuturor persoanelor implicate în arestarea ilegală a fratelui său de către ofiţerii transnistreni. La 28 februarie 2008, secția de poliție din Bender a început o anchetă penală pe faptul răpirii reclamantului de către ofițerii transnistreni.

Mai multe detalii cu privire la expunerea faptelor găsiți aici.

În fața CtEDO ambii reclamanţii pretind încălcarea art. 5 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, in legătura cu violarea drepturilor la libertatea individuală. De asemenea, reclamanţii susţin că ei nu au beneficiat de dreptul la un recurs efectiv în faţa unei autorităţi naţionale pentru a invoca violarea dreptului la libertate şi siguranţă.

În fața Curții Europene a Drepturilor Omului reclamanții sunt reprezentați de către juriști din cadrul Asociației Promo-LEX.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Pavel Postica, Jurist, Director Program Monitorizare Procese Democratice, Asociația Promo-LEX.
Tel: (22) 31 09 45, GSM: 069165154, e-mail: pavel_postica@yahoo.com