Cu ajutorul Helping Hand Moldova, visele pot deveni realitate
A devenit deja o tradiţie ca Fundaţia Helping Hand Moldova să vină cu donaţii pentru beneficiarii Programului „Comunitate Incluzivă - Moldova”, implementat de Keystone Moldova. Al treilea an la rînd persoanele cu dizabilităţi, familiile lor, Casele Comunitare şi Locuinţele Protejate create cu suportul Keystone Moldova au parte de surprize în sezonul rece.
Donaţia de anul acesta cuprinde lucruri utile, care au fost alese reieşind din necesităţile beneficiarilor: computere, scaune rulante, haine şi încălţăminte pentru copii sau adulţi, jucării, ţesături de pînză şi materiale pentru lucrul de mînă. Bunurile sunt distribuite la circa 20 de familii și 5 Case Comunitare și Locuințe Protejate.
Henk van Veldhoven, preşedintele Fundaţiei şi Elly Spiekerman, secretarul acesteia, au făcut vizite în familii şi servicii, ca să vadă de ce mai au nevoie persoanele cu dizabilităţi şi cum au valorificat donaţiile de anul trecut. Surprizele au curs gîrlă, atît pentru beneficiarii Keystone, cît şi pentru reprezentanţii Helping Hand Moldova.
Prima vizită a fost efectuată la o familie care are doi copii cu dizabilităţi. Anul trecut Helping Hand Moldova le-a oferit un scaun rulant orizontal, îmbrăcăminte, încălţăminte şi o maşină de cusut electrică. S-au bucurat să vadă că darurile lor le sunt foarte folositoare familiei, mai ales maşina de cusut – care este şi o sursă de venit. Tânăra familiei, utilizatoare de scaun rulant, i-a bucurat pe reprezentanţii Helping Hand, menţionînd că atunci cînd mama coase, ea o ajută – îi ţine materialul.
A doua vizită a fost la Casa Comunitară din satul Hansca, r. Ialoveni. În iunie 2012, cînd au fost transferați băieții din Casa internat pentru copii cu deficiențe mintele din or.Orhei, la Casa Comunitară din satul Hansca au găsit cadoul lăsat de reprezentanții Helping Hand Moldova - un computer, fapt care atunci a stîrnit mare bucurie între băieţi. Doi dintre ei deja știu să-l folosească şi le face plăcere să-şi petreacă timpul în faţa lui.
A urmat Locuinţa Protejată de la Orhei, care anul trecut a primit de la Fundaţia Helping Hand un mini-grant. Anul acesta, reprezentanţii Fundaţiei au fost plăcut surprinşi să afle că el a fost foarte bine valorificat. Dacă anul trecut băieţii aveau un singur iepure şi o singură cuşcă, acum au 13 iepuri şi au reuşit să facă şi cuşti pentru ei. De asemenea, au realizat şi activităţi de socializare din grantul oferit: au fost la pescuit, la pizza, la film etc. Henk van Veldhoven şi EllySpiekerman au declarat că băieţii s-au schimbat mult în bine: „Vedem aici alţi oameni faţă de anul trecut”.
Reprezentanţii Helping Hand au fost foarte receptivi faţă de dorinţele băieţilor. Anul acesta ei au primit în dar un set de instrumente de lucru pe care și le doreau foarte mult și care cu siguranţă o să-şi găsească rostul în gospodăria lor. Astfel, pe lîngă faptul că le oferă ajutor material, Helping Hand ajută şi la realizarea viselor multor oameni.
„Vreau să nu mai fiu dependent de nimeni şi să mă deplasez singur”, li se destăinuia anul trecut un beneficiar de la Casa Comunitară din Mitoc, r. Orhei. Anul acesta, acelaşi beneficiar a avut parte de o surpriză de zile mari cînd reprezentanţii Helping Hand au intrat în casă cu un scaun rulant electric. A rămas fără grai la început, iar apoi a exclamat: „Acum mă pot plimba unde vreau eu, nu trebuie să mai apelez la ajutorul celorlalţi”. „Nu credeam că visele pot deveni realitate”, adaugă el cu o privire luminoasă.
Donaţiile oferite de Fundația Helping Hand Moldova sînt colectate în Olanda prin diferite metode: evenimente de fund-raising organizate de Fundaţie, donaţii individuale şi de la alte organizaţii şi comunităţi olandeze. Cu o echipă de voluntari ce implică familii, prieteni şi apropiaţi, Fundaţia îşi propune să aducă susţinere şi sprijin material în domeniile educațional şi social din Republica Moldova.
Keystone - Moldova contribuie la reformarea sistemului de îngrijire şi protecţie socială a persoanelor cu dizabilităţi în vederea incluziunii sociale a acestora prin intermediul Programului „Comunitate Incluzivă - Moldova”. Programul „Comunitate Incluzivă - Moldova” este implementat în parteneriat cu MMPSF, cu susţinerea financiară a Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă / Iniţiative în Sănătatea Mintală şi a Fundaţiei Soros-Moldova.