O strategie pentru fiecare



Sâmbătă, 24 noiembrie, participante ale Programului Național de Mentorat pentru Femei au trecut printr-o nouă sesiune de instruire. Implementat prin intermediul Centrului ”Parteneriat pentru Dezvoltare” - instituție deja cunoscută pentru activitățile de promovare a egalității de gen, actualul proiect vizează de asemenea evoluția femeilor în sfera socială, politică și economică, prin intermediul relației de mentorat.

IMG_6052

În cadrul întîlnirii de sâmbătă, cu tematica ”Planificarea strategică a vieții”, participantele au învățat cum să-și seteze corect un scop, să-și organizeze prioritățile, precum și să își creeze o strategie pentru a atinge obiectivul prestabilit. Ghidate de Angela Stafii, ele au descoperit prin prisma propriilor experiențe care le este misiunea personală, precum și vocația ce o au sau care sunt lucrurile spre care tind.

Odată învățată regula de aur, că ”scopurile vor fi setate mereu în mod pozitiv”, fetele au meditat asupra idealurilor ce vor să le atingă în viață, astfel vizualizînd cum vor fi peste 10 ani, din punct de vedere personal și profesional. Acest exercițiu le-a ajutat să determine domeniile în care vor să exceleze și totodată, să estimeze riscurile cu care s-ar putea confrunta în realizarea obiectivelor setate. Un exemplu elocvent ar fi nivelul în carieră, pe care dorește să-l atingă una dintre fete și anume să lucreze în structurile ONU. La acest punct au apărut cele mai multe întrebări, care urmăreau soluționarea interesului: profesie și familie, astfel ca niciuna dintre cele două părți să nu aibă de suferit. Ca urmare, participanta dată a reușit să afle mai multe informații despre sistemul de funcționare a acestei organizații internaționale, astfel urmînd a face anumite "rectificări".

În același timp, pentru a identifica resursele necesare în înfăptuirea unui scop, participantele au trecut printr-o probă mai ludică, dar care le-a impus la efort suplimentar. Determinarea fiecăreia dintre ele a fost aceeași, chiar dacă resursele au fost diferite. În unul dintre cazuri a fost nevoie a face apel la emoții, pentru a trezi spiritul combatant, iar într-un altul – la ideea de revoltă contra sistemului de învățămînt: ”Nu îmi place cum îmi predau majoritatea profesorilor. Nu vin decât ca să citească niște notițe dintr-un caiet. Dar eu am nevoie de răspunsuri la întrebări, la situații practice, din viață. Și ce folos că le spunem asta?”. Într-un final, fără mare efort sau dimpotrivă, cu forțe deosbite, toate și-au făcut tema.IMG_6226

”De foarte multe ori nu trăim prioritățile noastre. Le-am setat, dar nu lucrăm asupra lor. Astfel ajungem să trăim viețile altora.” Tocmai asupra acestei idei au lucrat fetele, învățînd cum să organizeze corect lucrurile primordiale întru asigurarea creșterii personale.

Entuziasmate de temele abordate, participantele au conchis într-un final că a fost o zi inspirațională și plină de provocări. De asemenea, din rîndul celor din urmă este și consolidarea echipei – lucru îndeplinit cu brio. La sfîrșitul sesiunii era deja vizibilă legătura creată între ele, mai ales datorită implicării active în analizarea obiectivelor fiecăreia dintre ele.

De altfel, ziua de sâmbătă a fost un succes, mai ales dacă e să ne referim la reacțiile pline de optimism ale fetelor, cineva afirmînd chiar că ”a fost lucrul de care aveam nevoie de atîta timp. Și a venit la momentul potrivit!”

Rezultatele acestor ore teoretice vor fi văzute-n practică mai tîrziu. Totuși, chiar și până atunci, evaluarea sesiunii va fi făcută peste două săptămâni, la o nouă întrevedere cu Angela Stafii. Atunci fiecare dintre participante va prezenta obiectivele asupra cărora și-au propus să lucreze.

 

Pentru mai multe informații

Ciorchină Alexandrina – comunicare și PR

e-mail: alexandrina.ciorchina@gmail.com

 

Untitled

 

Acest proiect este realizat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” cu suportul Fundaţiei Est-Europene, `prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova prin intermediul Programului de Granturi pentru Democrație din resursele acordate de Guvernul SUA.