Moldova Fruct, în vizită la Iași și Bacău: dialog privind politicile agricole și sprijinul pentru sectorul pomicol 


IMG 1024

În data de 14 mai, Consiliul și echipa Asociației Moldova Fruct au participat la o întâlnire de lucru organizată de Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 1 NE Iași, alături de reprezentanți ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași și membri ai mediului de afaceri din sectorul pomicol din România. 

Discuțiile au vizat principalele măsuri dedicate pomicultorilor, grupurilor și asociațiilor de producători din România, finanțate în cadrul Planului Național Strategic 2023–2027. Totodată, un punct cheie pe agendă a fost schimbul de experiență privind gestionarea fondurilor europene și impactul acestora asupra dezvoltării rurale, în contextul elaborării de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova a Programului Strategic al Politicii Agricole (PSPA) 2026–2030. 

 „Apreciem activitatea Asociației Moldova Fruct și implicarea constantă în promovarea produselor pomicole moldovenești, atât în România, cât și pe piața Uniunii Europene. Sunt un exemplu de bună practică în ceea ce privește cooperarea între producători, esențială pentru consolidarea poziției fermierilor și combaterea practicilor comerciale neloiale. Ne bucură interesul activ pentru accesarea fondurilor europene, care au jucat un rol esențial și în dezvoltarea rurală a României”, a menționat Ficu Anghel, Director General Adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Iași. 

„România are o experiență valoroasă în ceea ce privește utilizarea fondurilor europene pentru dezvoltarea rurală și consolidarea lanțurilor valorice în agricultură. Ne dorim ca această colaborare să se transforme într-un dialog constant, care să contribuie la elaborarea unor politici agricole eficiente și adaptate realităților din Republica Moldova”, a declarat Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Moldova Fruct. 

Tot pe 14 mai, delegația Asociației Moldova Fruct a efectuat o vizită de documentare în județul Bacău, la Asociația Pomicolă din Itești. Scopul întâlnirii a fost schimbul de experiență privind practicile moderne în pomicultură, cu accent pe metodele de irigare, îngrijirea livezilor și organizarea activității în cadrul formelor asociative. Vizita a oferit prilejul unor discuții aplicate despre provocările comune ale sectorului, dar și despre soluțiile adoptate pentru creșterea productivității și adaptarea la condițiile climatice. 

Cele 2 întâlniri fac parte din misiunea strategică a Asociației, desfășurată în comun cu reprezentanții Consiliului. Atelierul de lucru din România este susținut de Guvernul Elveției și de organizația Helvetas Moldova, prin Proiectul OPTIM. 




NEWSLETTER

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular

PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la support@portal.civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale, folosiți butonul de mai jos.

Înregistrează-te

Am uitat Login-ul | Am uitat parola