Proiectul „BOOST”, o experiență extrașcolară memorabilă pentru copiii din Moldova
Fundația Terre des hommes Moldova a lansat proiectul „BOOST - o experiență extrașcolară memorabilă”. Finanțat de Uniunea Europeană, Fundația va implementa proiectul în perioada 2025 – 2028 în parteneriat cu Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Junior Achievent Moldova. Proiectul își propune să ofere oportunități de dezvoltare incluzive și echitabile pentru copii prin activități extracurriculare / extrașcolare și sociale în comunități locale, promovând bunele practici europene.
Proiectul BOOST este o inițiativă direcționată spre consolidarea capacitaților organizațiilor comunitare din Moldova prin echiparea acestora cu cunoștințe esențiale, resurse financiare și expertiză tehnică pentru a furniza servicii extracurriculare/extrașcolare și sociale de calitate pentru copii și tineri. Proiectul prioritizează în mod specific grupurile marginalizate și vulnerabile, asigurând acces echitabil la învățarea extracurriculară/extrașcolară și incluziunea socială.
Valorificând expertiza partenerilor de consorțiu în consolidarea capacitaților, advocacy și gestionarea granturilor și lucrând în strânsă colaborare cu instituții guvernamentale cheie, proiectul urmărește să abordeze lacunele de resurse, competențe și bune practici în rândul organizațiilor de bază ale societății civile, promovând un cadru sustenabil și incluziv de dezvoltare.
OBIECTIVE:
- Analiza cadrului legal și a politicilor publice, precum și a practicilor curente privind activitățile extracurriculare/extrașcolare din Moldova și promovarea integrării bunelor practici europene pentru a îmbunătăți calitatea, accesibilitatea și incluziunea acestor programe până la finalul proiectului.
- Sprijinirea dezvoltării și furnizării serviciilor extracurriculare/extrașcolare și sociale destinate copiilor din comunități locale, prin acordarea de suport financiar organizațiilor comunitare.
- Consolidarea capacităților organizațiilor comunitare prin instruire și dezvoltarea competențelor pentru a îmbunătăți calitatea și eficacitatea serviciilor oferite, precum și pentru a sprijini inițiativele de sensibilizare și advocacy.
GRUPURI ȚINTĂ ȘI BENEFICIARI:
Grup țintă primar: organizații comunitare, centre educaționale, întreprinderi sociale, furnizori de servicii sociale, școli.
Grup țintă secundar: cel puțin 2,400 de copii din familii vulnerabile, inclusiv copii cu dizabilități, de etnie romă, refugiați și cei aflați în dificultate economică; 120 de cadre didactice; 600 de părinți.
Beneficiari finali: comunități locale, părinți, cadre didactice, factori de decizie și alte părți interesate.
ACTIVITĂȚI
BOOST urmează strategia 1-2-3: învață, gândește, acționează, concentrându-se pe:
- dezvoltarea capacităților: revizuirea legislației; vizită de studiu în Franța; implementarea unui program de formare de formatori pentru îmbunătățirea metodelor didactice și a incluziunii.
- extinderea accesului la programe: acordarea de granturi (până la 60.000 €), însoțite de formare financiară și mentorat, pentru cel puțin 10 organizații comunitare, de ale căror programe să beneficieze cel puțin 2,400 de copii în situații de vulnerabilitate.
- consolidarea rezilienței: evaluarea nevoilor; crearea unei comunități de practică pentru învățare reciprocă; desfășurarea de campanii de advocacy pentru îmbunătățiri sistemice.
Activități specifice:
- Analiza cadrului legislativ privind activitățile extracurriculare/extrașcolare din Moldova, cu propunere de recomandări.
- Vizită de studiu în UE pentru examinarea celor mai bune practici în realizarea activităților extracurriculare/extrașcolare.
- Recomandări de politici pentru îmbunătățirea calității și accesibilității educației extracurriculare/extrașcolare.
- Crearea unui Consiliu Consultativ al Copiilor pentru implicarea activă a acestora în decizii care privesc copiii și tinerii.
- Program de formare de formatori pentru educatori, bazat pe metodologii europene.
- Sprijin financiar pentru cel puțin 10 organizații comunitare pentru dezvoltarea programelor extracurriculare/extrașcolare și sociale.
- Dezvoltarea a cel puțin 10 parteneriate strategice pentru întărirea rețelelor locale de servicii.
- Program de consolidare a capacităților pentru organizațiile comunitare, incluzând mentorat și formare continuă.
- Campanii de conștientizare și advocacy pentru promovarea serviciilor extracurriculare/extrașcolare incluzive.
REZULTATE SCONTATE
Ca urmare a activităților realizate, proiectul va:
- îmbunătăți accesul la programe extracurriculare/extrașcolare și sociale de calitate pentru 2,400 de copii din grupuri în situații de vulnerabilitate;
- dezvolta capacitățile a cel puțin 10 organizații comunitare pentru furnizarea sustenabilă a serviciilor extracurriculare/extrașcolare.
- consolida colaborarea între OSC-uri, autorități locale și factori de decizie pentru reforme sistemice în educația extrașcolară.
Fiți la curent cu noutățile, activitățile și oportunitățile oferite de BOOST pe pagina de proiect: www.tdh.md/BOOST