Concluzii de moment și perspective de viitor pentru Programul Național de Mentorat ”Inspir-o!”

Totul a început mai bine de un an în urmă. Era toamnă, în octombrie; era cald afară, dar mai ales era cald în ochii organizatorilor Programului Național de Mentorat pentru Femei din Moldova ”Inspir-o!”. Și cauza era speranța ce și-o puneau în cele 30 de participante – menteele programului. În decembrie avea să aibă loc primul eveniment non-formal de interacțiune între mentore și mentee. Și nimeni nu s-ar fi gândit că peste 12 luni, cele care inițial căutau vreun subiect de conversație comun, o să devină prietene, colege și colaboratoare atât de apropiate.

Iată că miercuri, 11 decembrie, a avut loc ultima întâlnire între participantele Programului Național de Mentorat pentru Femei din Moldova ”Inspir-o!”. Astfel s-a finalizat proiectul realizat sub egida Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), finanțat de Fundaţia Est-Europeană, prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și de Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova prin intermediul Programului de Granturi pentru Democrație din resursele acordate de Guvernul SUA.

Evenimentul a avut loc la reședința Excelenței Sale, Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Ingrid Tersman. Într-o atmosferă degajată, pentru început, Excelența Sa a ținut să menționeze că proiectul este unul de perspectivă și rezultatele acestuia nu s-au lăsat așteptate. Totodată, a remarcat că ”Inspir-o!” este un bun exemplu pentru un ulterior program de mentorat, dar cu implicarea bărbaților pentru asigurarea respectării principiului egalității de gen. Toți cei prezenți au luat ideea drept una ce într-adevăr merită a fi realizată.

În continuare, Sorin Mereacre – directorul Fundației Est-Europene, a adus în primul rînd mulțumiri persoanelor care au făcut posibilă dezvoltarea acestui program. Întrucât proiectul a fost unul cu un mare impact asupra participantelor, este dezirabil ca să nu se încheie aici, ci să aibă o continuitate, spre a ajuta și alte femei să se afirme. Iar pentru ediția viitoare se urmăresc anumite restructurări și perfecționări.

Tot despre perfecționări, dar care au avut loc în timpul primei ediții, a vorbit Daniela Terzi-Barbaroșie. Ea a subliniat cât de importantă a fost implicarea fiecărei persoane în acest program: atât mentori, cât și mentee. Reușita a fost asigurată de relațiile de colaborare și prietenie ce au reușit a fi stabilite pe parcurs. Iar prieteniile consolidate nu permit a vorbi despre o finalitate bine conturată a proiectului, deoarece voluntar sau nu, legăturile acestor diade nu sunt finalizate o dată cu programul.

Finalmente, Olga Melniciuc – directoarea programului ”Inspir-o!”, a ținut să prezinte succint ideea fiecărui dintre cele 11 proiecte realizate de participantele programului, datorită cunoștințelor, dar și ajutorului căpătat din partea mentorilor. Aceste mici proiecte au fost posibile grație unui grant oferit în cadrul proiectului.  Pe lângă asta, ea a ținut și să treacă în revistă toți ”pașii” pe care i-a făcut programului și anume sesiunile de instruire, întâlnirile de networking, activități neformale comune, dar și activitatea de consolidare a echipei timp de 3 zile, la Țîpova, atunci când menteele au escaladat stâncile curajului și au descoperit ce înseamnă adevărata colaborare.

Ulterior, evenimentul a continuat într-o atmosferă relaxantă. Toate persoanele prezente au interacționat, discutînd și analizînd diferite idei de conclucrare pe viitor.

Chiar dacă programul oficial a luat sfârșit,  pentru participante, nu a fost decât finalizarea unui capitol. Iar cele care urmează, se anunță și mai interesante, mai de perspectivă și acțiune. Cert este un lucru: obiectivul tuturor celor prezenți a fost ca această ”poveste” a femeilor de succes din Moldova să fie într-o continuă dezvoltare. Și pentru asta, așteptăm cu nerăbdare cea de-a doua ediție a Programului Național de Mentorat pentru Femei din Moldova ”Inspir-o!”.

 

 Pentru mai multe informații

Ciorchină Alexandrina – comunicare și PR

e-mail: alexandrina.ciorchina@gmail.com

 

logo

 

 

 

Acest proiect este realizat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova prin intermediul Programului de Granturi pentru Democrație din resursele acordate de Guvernul SUA.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola