BCI ESTE DISPUS SA ACORDE ASISTENTA CAPITALEI LA ATRAGEREA FONDURILOR



Business Consulting Institute (BCI) este dispus sa acorde asistenta autoritatilor publice locale din Chisinau in atragerea fondurilor acordate de Comisia Europeana pentru cooperarea transfrontaliera. In cadrul unui seminar, organizat la Primaria municipiului Chisinau, Directorul BCI, Mihai Roscovan, a declarat ca organizatia obsteasca pe care o conduce este dispusa sa acorde asistenta tehnica municipalitatii la scrierea a sase proiecte care ar putea fi finantate in cadrul Programul de Vecinatate Romania - R. Moldova si sa ajute la gasirea partenerilor de proiect in Romania.


Potrivit lui, BCI a facut astfel de seminare in majoritatea raioanelor, unde administratiile locale deja s-au apucat sa scrie proiecte.

Deoarece Programul de vecinatate Romania - R. Moldova prevazut pentru anii 2004-2006 PHARE/TACIS, are data limita de prezentare a solicitarilor 15 februarie 2008, Mihai Roscovan spera ca municipalitatea sa poate pana atunci sa elaboreze cel putin un proiect, tinand cont de faptul ca la moment nu are capacitati institutionale si umane suficiente pentru elaborarea si implementarea proiectelor.

Pe viitor insa, administratia locala ar putea alege in calitate de proiecte pentru cooperarea transfrontaliera o buna parte din cele 150 prevazute in Planul Urbanistic General al capitalei. Potrivit lui, conducerea Chisinaului are o prioritate fata de celelalte administratii locale din republica pentru ca are capacitati financiare de a cofinanta, in proportie de 10-25%, proiectele de cooperare regionala, asa cum prevad cerintele europene.

Chiar si pentru constituirea unei subdiviziuni speciale municipale pentru elaborarea si implementarea unor proiecte cu finantari externe ar putea fi atrase fondurile Comisiei Europene.

In cadrul seminarului, Roscovan a mentionat ca pana in prezent BCI a scris foarte multe proiecte si a obtinut finantari externe pentru mai mul te raioane din republica, insa acest fapt nu i-a reusit si pentru Chisinau, unde pe parcursul mai multor ani a activat in calitate de consilier municipal. Toate acestea s-au intamplat, spune el, pentru ca din vechile conduceri nu faceau parte oameni care sa inteleaga importanta proiectelor, prin care se pot obtine finantari consistente nerambursabile.

Programul de vecinatate Romania - R. Moldova prevazut pentru anii 2004-2006 PHARE/TACIS are un buget total de 3,3 mln euro, iar beneficiarii de proiecte vor putea solicita finantari de la 200 mii euro pana la un milion de euro pentru proiecte din infrastructura economica/sociala, promovarea turismului, lucrari de protectia mediului, seminare, trening-uri, conferinte, a mentionat sursa citata. Din luna martie insa va lansat un alt proiect de cooperare transfrontaliera Romania - R. Moldova, deja in valoare de 100 mln de euro.

BCI organizeaza astfel de seminare in cadrul proiectului €žDezvolt area capacitatilor comunitatilor locale si regionale in elaborarea si administrarea proiectelor finantate de Uniunea Europeana", sustinut de Fundatia Soros - Moldova in cadrul Programului Initiative Europene.

 

www.info-prim.md