Masă rotundă de evaluare a proiectului „Importanța studiilor de fezabilitate în consolidarea procesului de dezvoltare regională în Republica Moldova”



Masa_Rotunda_1O masă rotundă de evaluare a proiectului „Importanța studiilor de fezabilitate în consolidarea procesului de dezvoltare regională în Republica Moldova", finanțat din sursele Republicii Cehe, a avut loc marți, 1 noiembrie a.c., la Bălți. Obiectivele mesei rotunde, la care au participat reprezentanți din Administrația Publică Locală (APL) și ONG-uri, au fost (1) evaluarea rezultatelor proiectului implementat și (2) lansarea soluțiilor pentru optimizarea procesului de dezvoltare regională și procedurilor aplicate în atragerea și gestionarea fondurilor pentru implementarea proiectelor regionale.

„Îmi pare bine că ne-ați ajutat foarte mult prin recomandările Dvs., stimați reprezentanți ai APL și ONG. Broșura «Totul despre un studiu de fezabilitate», care se află în proces de editare, va fi reactualizată conform recomandărilor Dvs., iar, în scurt timp, va fi tipărită și distribuită pe întreg teritoriul țării. Vă mulțumesc pentru implicarea Dvs. Să știți că numai împreună sîntem sortiți să contribuim la dezvoltarea Regiunii Nord și să avem un succes comun. Succesul Dvs. este succesul nostru și succesul nostru este succesul Dvs.", a spus, la deschiderea evenimentului, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug.

În rezultatul achizițiilor publice, proiectul menționat a fost subcontractat de ONG „Consult Proiect", care gestionează proiectul.

Masa_Rotunda_2„Toate propunerile Dvs. au fost sistematizate și au ajuns la cei care elaborează broșura «Totul despre un studiu de fezabilitate». Am discutat conținutul broșurii împreună cu experții de la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și cu cei de la ADR Nord, toate aceste aspecte le-am luat în considerare. Deși este mic, o să vedem că impactul acestui proiect va fi mare. Oamenii noștri au nevoie de informații cît mai multe, informație bine structurată, pentru ca noi să avem rezultate bune în procesul de dezvoltare regională", a relatat Vlad Ghițu, expert ONG „Consult Proiect".

În cadrul mesei rotunde, șeful Secției management proiecte de la ADR Nord, Constantin Bândiu, s-a referit la obiectivele proiectului vizat și la procesul de dezvoltare regională în Republica Moldova.

„Proiectul se concentrează pe conștientizarea APL, să înțeleagă cît de important este un studiu de fezabilitate. Broșura care va fi editată trebuie să-i ajute pe primari (sau pe cei care vor comanda studii de fezabilitate) să stabilească corect sarcinile pentru compania care o să facă studiul de fezabilitate. Concomitent, ADR Nord, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, promovează ideea de a modifica standardele în construcție", a spus, în cadrul unei recente mese rotunde, Margareta Vameș, consultant GIZ.

Obiectivul proiectului „Importanța studiilor de fezabilitate în consolidarea procesului de dezvoltare regională în Republica Moldova", cu o durată de implementare de 6 luni, este consolidarea capacităţilor locale în procesul de elaborare a studiilor de fezabilitate pentru proiectele investiţionale. Bugetul proiectului prevede pînă la 200 000 CZK (8129.5 de euro). Detalii despre proiect AICI.

www.adrnord.md