Instruiri şi granturi pentru ONG-uri de la People in Need (PIN)



Circa 60 de reprezentanți care fac parte din organizații nonguvernamentale, grupuri de inițiativă și primării au beneficiat de un curs de instruire în screrea și elaborarea proiectelor, organizat de People in Need (Oameni în impas).  Seminariile de instruire s-au desfăşurat în cadrul proiectului: “Suportul societăţii civile în regiuni selectate ale R.Moldova”, un program de consolidare a capacităţii pentru organizaţiile societăţii civile locale, fără experienţă sau cu experienţă redusă în implementarea proiectelor.

În acest an, PIN a făcut apel la reprezentnții OSC-urilor din 6 raioane situate la nordul, centrul și sudul republicii, astfel că la training au participat doar doritorii din Ocnița, Rîșcani, Telenești, Nisporeni, Cantemir și Leova. Cursul de instruire s-a desfășurat pe parcursul lunilor aprilie și mai în trei reprize, în total fiind organizate 9 sesiuni de instruire: 3 la sud, 3 la centru și 3 la nord, ultimul avînd loc pe 28 mai.

Participanții au învățat cum să formuleze corect problema, cum să construiască arborele problemelor, arborele obiectivelor și cum să structureze un proiect conform matricii logice.  Ei au înţeles cum se face planificarea activităţilor, ce urmează după terminarea proiectului, cum să asigure durabilitatea acestuia şi unde să-şi găsească potenţialii finanţatori.

Partea teoretică a fost completată de cea practică, trainerul avînd grijă ca după fiecare zi de instruire să le dea o temă pentru acasă, astfel că ei au avut posibilitatea să pună în aplicare cunoștințele acumulate. De asemenea, participanții au beneficiat de consultații online din partea trainerului și au avut posibilitatea ca să perfecționeze pe parcurs ideea de proiect. La sfîrșit cei care au fost prezenți la cel puțin 2 zile de instruire au primit certificate de participare. Totodată ei au avut posibilitatea să participe și în cadrul unui concurs, în baza căruia PIN intenționează să selecteze cele mai bune idei de proiect. Etapa următoare va cuprinde un concurs de proiecte, iar căștigătorii – 10 la număr - vor primi cîte 25 000 de lei fiecare pentru a da viață ideii.

Instruirile organizate de People in Need nu se opresc însă aici. La sfîrșitul lunii iunie va fi orgnizat un seminar de instruire la tema ”Crearea unui parteneriat viabil între autoritățile publice locale și Organizațiile societății civile”, susținut de către un expert ceh. La instruire sunt așteptați să participe primari și membri ai ONG-urilor din raioanele menționate anterior.

People in Need (PIN) este o organizaţie non-profit şi non-guvernamentală cu sediul în Republica Cehă (www.peopleinneed.cz). Proiect finanţat de catre Programul ‘Transition Promotion’ al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe.