Societatea civilă şi ministerul de ramură îşi unesc eforturile pentru susţinerea tinerilor cu dizabilităţi



Copii şi tinerii cu dizabilităţi mintale vor beneficia de un şir de servicii de asistenţă socială în cadrul unui nou proiect, lansat marţi, 1 februarie, de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în parteneriat cu Asociaţia Keystone Human Services International Moldova, transmite Info-Prim Neo.

Proiectul „Comunitate Incluzivă – Moldova – supouv financiar în perioada crizei economice globale” vine să sprijine reforma sistemului de protecţie socială a persoanelor cu dizabilităţi mintale. Eforturile comune ale ministerului şi ale societăţii civile trebuie să asigure rezultate impouvante, a declarat ministrul Valentina Buliga

Oficialul a mai spus că proiectul urmăreşte să susţină dezvoltarea serviciilor comunitare de asistenţă socială pentru a asigura incluziunea în familii şi comunitate a copiilor dezinstituţionalizaţi din Casa-internat pentru copii cu deficienţe mintale din oraşul Orhei şi pentru a preveni cazurile noi de instituţionalizare.

În cadrul proiectului se preconizează dezvoltarea şi susţinerea noilor servicii, printre care 3 case comunitare, 9 locuinţe protejate, 9 echipe mobile, 26 de servicii de asistenţă parentală profesionistă şi altele, a menţionat directorul proiectului, Ludmila Malcoci. La fel, 90 de familii vor beneficia de sprijin material pentru amenajarea spaţiului personal al tinerilor aflaţi în proces de reintegrare în familia biologică sau extinsă.

Proiectul se va desfăşura pe parcursul a trei ani, iar valoarea acestuia este de peste 2 milioane de dolari. Proiectul este realizat cu susţinerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova în cadrul „Fondului de Urgenţă”.

Info-Prim Neo