Comunicat de Presa: Centrul pentru Drepturile CopiluluiO tanara de 19 ani din satul Lunga, raionul Floresti a fost lipsita, practic, de unica sursa de existenta de Autoritatea Tutelara Locala care a anulat printr-o decizie plata indemnizatiei pentru copiii adoptati si cei aflati sub tutela/curatela. Irina M. a atacat in instanta de judecata decizia autoritatii, considerand ca aceasta a sistat ilegal plata indemnizatiei.

Irina M. este orfana de mama din frageda copilarie. Mama a disparut fara urma, iar tatal se afla in urmarire penala pentru o infractiune deosebit de grava. Astfel ca, cei care au crescut-o toata viata au fost bunicii tinerei. Pana in decembrie 2005, Irina M. a beneficiat de o indemnizatie de numai 200 lei pentru copii adoptati si cei aflati sub tutela/curatela. La 9 decembrie 2005, Autoritatea Tutelara Locala din s. Lunga a emis o decizie prin care a anulat plata indemnizatiei pe motiv ca tanara a atins majoratul. In opinia Autoritatii Tutelare Locale, persoanele ce urmeaza sa-i asigure pe viitor Irinei intretinerea sunt parintii ei.

Astazi, tanara este studenta la Universitatea "Alecu Russo" din Balti, sectia zi, si nu are surse financiare pentru intretinere. Juristii Centrului pentru Drepturile Copilului considera ca anularea platii indemnizatiei in cazul Irinei M. este ilegala, deoarece, potrivit Hotararii pentru aprobarea Regulamentului cu privire la conditiile de stabilire si plata indemnizatiilor pentru copiii adoptati si cei aflati sub tutela/curatela, "indemnizatiile pentru copiii adoptati si cei aflati sub tutela/curatela se achita pana la atingerea de catre copil a varstei majoratului, dar in cazul in care isi continua studiile in institutiile de invatamant (...) si superior - pana la absolvirea institutiilor respective, fara a depasi varsta de 23 ani". Irina M. are abia 19 ani si, potrivit legislatiei in vigoare, poate beneficia de indemnizatie inca patru ani.

Totusi, recent, Judecatoria Floresti a hotarat ca decizia Autoritatii Tutelare Locale din s. Lunga este legala si se mentine in vigoare.

Centru pentru Drepturile Copilului considera ca hotararea instantei de fond este nefondata si o va ataca cu recurs la Curtea de Apel Balti.

Centrul pentru Drepturile Copilului este o organizatie neguvernamentala a carei scop principal este protectia juridica si de alta natura a copiilor si tinerilor. Beneficiarii Centrului pentru drepturile copilului sunt copii si tineri; specialisti care lucreaza cu copiii; Autoritatile Publice Centrale si Locale ce activeaza in domeniul protectiei drepturilor copilului; organizatii nationale si internationale etc.

Telefon pentru relatii:

(+373 22) 29-63-05, 079561892,

Irina Codrean, Consultant PR