Presa din Moldova nu este libera, conform studiului anual al organizatiei "Freedom House"

Republica Moldova figureaza printre tarile in care presa nu este libera, potrivit studiului anual "Libertatea presei in lume", dat publicitatii de Organizatia "Freedom House", transmite Agentia Monitor Media.

Conform studiului, R. Moldova se situeaza pe treapta a 144-a printre cele 195 de state care figureaza in raport.

De notat ca in 2006, un studiu similar al "Freedom House" situa Moldova pe treapta a 146-a dupa indicele libertatii presei. In 1995, Moldova s-a situat pe treapta a 137-a, iar in 2004 - pe treapta a 127-a.

Printre tarile post-sovietice cu presa nelibera figureaza Armenia (locul 142); Kyrgizstan (147), Azerbaidjan si Rusia (164); Tajikistan (166); Belarus (186); Uzbekistan (189) si Turkmenistan (191). Pe ultimele trepte in clasament se situeaza Coreea de Nord, Birmania, Cuba si Liban.

"Partial libera" este presa din Ucraina (122), Georgia (120) si Romania.

Autorii studiului constata agravarea situatiei presei in lume pe parcursul ultimilor ani in tarile din America Latina si fostele state sovietice.

Cea mai buna situatie a presei este atestata in Finlanda si Islanda (1). Acestea sunt urmate de Belgia, Danemarca, Norvegia, Suedia, Luxemburg, Elvetia, Andora, Olanda, Noua Zeelanda si Liechtenstein. SUA si Estonia au fost plaste pe locul 17. Germania poate fi gasita in clasament pe locul 16, Marea Britanie - 31; Franta - 39; Polonia - 46; Arabia Saudita (178), China si Iran (181).

Potrivit studiului anual "Libertatea presei in lume", in 74 de state din lume presa este libera; in 58 de tari - "partial libera", iar in 63 - "nelibera".

AGENTIA DE MONITORIZARE A PRESEI "MONITOR MEDIA"

 

 
Ajută-ne să distribuim acest articol:
 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.