Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Atelier de lucru #BeTheChange: Implicarea tinerilor în elaborarea și promovarea politicilor publice

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), cu susținerea oferită de Fundația Hanns Seidel Republica Moldova și în parteneriat media cu Privesc.Eu și Realitatea TV, a organizat joi, 16 decembrie 2021, al șaptelea și ultimul eveniment din acest an din cadrul inițiativei „#BeTheChange: Schimbarea începe cu tine!”, dedicat implicării tinerilor în elaborarea și promovarea politicilor publice

Invitații la eveniment, care a fost moderat de Elena Bolocan, asistentă de proiect în cadrul IPRE, au vorbit despre care sunt prioritățile și constrângerile în elaborarea politicilor publice, cum pot fi promovate politicile publice pe agenda guvernului, dar și care sunt modalitățile de implicarea a tinerilor din Republica Moldova în procesul de elaborare și promovare a politicilor publice.

În continuare, vă propunem câteva dintre întrebările tinerilor, care au participat la eveniment și răspunsurile experților.

Mihaela Fedoseev, absolventa Facultății de Studii Europene, Universitatea din Amsterdam: „În cadrul proiectului Be The Change, înainte de alegerile parlamentare din acest an am dezbătut subiectul participării tinerilor la vot, în care am discutat inclusiv și despre motivele din cauza cărora unii tineri aleg să nu iasă la vot. Potrivit studiilor efectuate de către CNTM tinerii afirmă că deși sunt activi social, aceștia deseori sunt excluși din procesele decizionale. De exemplu, pe listele electorale tinerii sunt de obicei la final, având astfel șanse minime spre deloc de a ajunge într-o instituție unde au posibilitatea de a iniția proiecte de politici publice, cum ar fi Guvernul sau Parlamentul. Întrebarea mea este următoarea. Atunci când un grup de tineri identifică o problemă, dar nu fac parte dintr-o instituție inițiatoare de politici publice, se pot implica aceștia în crearea unui proiect de politici publice? Dacă da, care ar fi pașii pe care ar trebui să îi urmeze?”

Răspunsul lui Adrian Ermurachi, Lider de echipă, Programul Buna Guvernare și Statul de Drept, IPRE, ex-secretar general adjunct a guvernului 2017-2021: „Ingredientul cheie este implicarea și participarea. Aici trebuie să înțelegem că pentru a putea să schimbi ceva sau ca să poți să contribui trebuie să fii parte a acelui proces. În caz contrar tot timpul te vei simți cumva lăsat înafara și nu vei putea să fii de fapt cel care poate să influențeze o anumită decizie. Și atunci răspunsul este pe cât de simplu pe atât de complicat: trebuie să găsim cum am putea noi să fim parte a acestui proces. Tinerii se implică în activitatea politică și acesta este un lucru foarte bun. Desigur că ar fi bine ca tinerii să nu se regăsească în partea a doua a listei care este cu șanse mai mici, ar fi bine ca tinerii să se regăsească în față, și, de fapt, vedem în parlament astăzi avem un șir de tineri care sunt foarte activi și sunt la o vârstă destul de tânără. Indiferent de unde se coace o politică publică este nevoie de a intra în schema pe care am prezentat-o despre promovarea politicilor publice. Mai este nevoie să avem și un partener bun pe partea cealaltă, mă refer aici la Ministere și al alte autorități publice”.

Emil Burinschi, student la Universitatea Central Europeană, Austria: „Pe parcursul proiectului Be The Change, am avut oportunitatea de a elabora o notă analitică pe subiectul proceselor de Europenizare ale Republicii Moldova în contextul nou de la noi din țară. Pentru a promova acest document, am realizat, cu suportul IPRE, o masă rotundă de discuție cu experți atât din Moldova, cât și din EU, dar și reprezentanți de la Minister. Aici aș dori să vă întreb care sunt tehnicile adiționale la care aș putea face referință pentru a promova un document de politici publice pe viitor? Care sunt platformele de la noi din țară la care ne putem adresa ca tineri cercetători/experți pentru a ne promova produsele analitice dar și a contribui la dezvoltarea de politici publice în țară?”

Răspunsul lui Stanislav Ghilețchi, Expert în Politici Publice, IPRE: „Drept tehnici pe care le putem aplica sunt generarea de documente, rapoarte, note analitice, propuneri de politică publică, toate acestea sunt un prim pas pentru a crește vizibilitatea unei anumite probleme. Organizarea de evenimente publice, la fel, inclusiv online și offline. Un element pe care l-am utilizat personal atunci când am lucrat împreună cu primăria Chișinău la crearea unei propuneri de politică publică, evident că din elementele de advocacy nu au trebuit să lipsească contactele personale, om cu om. În acest element la fel este important, fie cu un funcționar să avem interviuri sau ședințe mai restrânse cu actorii nemijlocit implicați. Este important să existe această componentă umană. Ne axăm pe cetățean în procesul de elaborare a politicilor publice, dar este important să ne axăm și pe persoanele care sunt factori de decizie. O altă componentă importantă este să ne organizăm în rețele, de societăți civile, grupuri de tineret sau coaliții locale care arată că nu promovează un interes individual, dar un interes public care să permită să utilizăm bugetul public pentru rezolvarea unei probleme”.

Alexandr Burdian, absolvent al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din România: „În cadrul evenimentului din proiectul BeTheChange privind implicarea tinerilor din grupurile minorităților etnice, noi am evidențiat faptul că politica de integrare reprezintă un nou domeniul al politicilor publice în Republica Moldova și necesită o clarificare conceptuală. Prin urmare, vreau să vă întreb, ce credeți despre rolul mediului academic în clarificarea (prin studii, analize, cercetări) acestui nou domeniu de politici publice? Și ce rol ar putea să aibă tinerii cercetători în acest nou domeniu de politici publice?”

Răspunsul lui Stanislav Ghilețchi, Expert în Politici Publice, IPRE: „În general rolul mediului academic ar trebui să fie unul foarte important în elaborarea politicilor publice, în oricare domeniu ar fi. Dar acest lucru la noi, cred eu, șchiopătează pe toate palierele. La acest capitol în cadrul universitar se generează foarte puține studii relevante care ar putea să ne permită să utilizăm date în acest proces de fundamentare a politicilor publice. De aceea trebuie să vedem cum am putea să impulsionăm sau să reformăm procesele care au loc în mediul academic, astfel încât să fie generate studii ce produc o valoare utilă”.

Răspunsul lui Adrian Ermurachi, Lider de echipă, Programul Buna Guvernare și Statul de Drept, IPRE, ex-secretar general adjunct a guvernului 2017-2021: „Poate o politică publică s-ar putea baza de fapt pe întrebarea: Cum implicăm mediul academic mai mult în procesul de elaborare a politicilor publice, și în general în cadrul normativ? Cei care ați reușit deja să vedeți alte modele în alte țări, o să constatați că în multe țări dezvoltate, de fapt mediul academic este nr.1 după guvern atunci când vine vorba de procesul de elaborare a politicilor publice. Și nu ajunge nimic să fie implementat în guvern sau parlament până nu-și spune cuvântul mediul academic. Noi, spre regret, suntem campioni la capitolul generării actelor normative și a le modifica foarte des, care de multe ori nu sunt analizate, cântărite. Din punctul meu de vedere, implicarea mediului academic în acest proces, ar putea să prevină aceste modificări care au loc foarte des”.

Pentru mai multe detalii, puteți urmări înregistrarea video a evenimentului pe privesc.eu aici și pe rlive.md aici.

Evenimentul este organizat de către stagiari și tinerii cercetători participanți în cadrul programelor #StagiuIPRE2021 și #YoungFellowsIPRE2021 în cadrul proiectului IPRE „Schimbarea începe cu tine! – #BetheChange: Tinerii pentru Europenizarea Republicii Moldova”, implementat în cooperare cu Fundația Hanns Seidel în Republica Moldova și cu sprijinul  financiar al Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei.




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola