Asociația pentru Justiție Penală Participativă a organizat, în premieră, un atelier de instruire a angajaților sistemului administrației penitenciare privind interacțiunea cu deținuții minori
Angajații sistemului penitenciar din Republica Moldova au participat, în perioada 17-18 iunie 2021, la un curs de instruire online privind interacțiunea personalului din cadrul sistemului administrației penitenciare cu deținuții minori. Instruirea a fost organizată de Asociația pentru Justiție Penală Participativă în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor și UNICEF Moldova.
Timp de două zile, sub îndrumarea expertului internațional din România, Gabriel Oancea, participanții la atelier au explorat teme ce țin de particularitățile psiho-sociale ale deținuților minori, gestionarea conflictelor, provocările pe care le presupune interacțiunea cu deținuții minori și posibile soluții. În cadrul exercițiilor practice, angajații sistemului penitenciar au fost încurajați să împărtășească experiențele proprii și să-și dezvolte abilitățile de intervenție în situațiile de criză.
Augustina Bolocan-Holban, președinta Asociației pentru Justiție Penală Participativă, a menționat că „evenimentul este organizat în cadrul unui nou proiect al AJPP, lansat recent, în parteneriat cu ANP, INP și UNICEF Moldova, și are scopul de a sprijini resocializarea copiilor în conflict cu legea în cadrul sistemelor de probațiune și penitenciar. Componentele proiectului sunt axate pe două dimensiuni – instruirea profesioniștilor în baza necesităților care derivă din sistemul național, și ajustarea anumitor programe de schimbare comportamentală adresate minorilor și tinerilor aflați în detenție. Totodată, în premieră va fi dezvoltat un nou program de schimbare comportamentală pentru minorii și tinerii care au comis infracțiuni cu caracter sexual”.
Varvara Dohotaru, Șefa Direcției reintegrare socială din cadrul ANP, a mulțumit organizatorilor pentru oportunitatea acestei instruirii și a încurajat echipele penitenciarelor să fie cât mai implicate în sesiunile evenimentului.
Pe de altă parte, reprezentantul UNICEF Moldova, Traian Țurcanu, a apreciat interesul sistemului penitenciar de a consolida capacitățile de lucru ale profesioniștilor în lucrul cu minorii deținuți, a reiterat faptul că UNICEF Moldova va acorda asistență tehnică în promovarea drepturilor copiilor și a îndemnat participanții să extragă cât mai multă utilitate practică din instruirea inițiată.
La finalul atelierului de instruire, formatorul Gabriel Oancea, șeful Serviciului de Probațiune București, România, a salutat faptul că sistemul investește în expertiza oamenilor, deoarece resursele umane sunt principalul instrument în procesul schimbării.
Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului “Sprijinirea resocializării copiilor în conflict cu legea în cadrul sistemelor de probațiune și penitenciar“ implementat de Asociația pentru Justiție Penală Participativă în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune, Administrația Națională a Penitenciarelor și UNICEF Moldova.