Instruire pentru organizațiile societății civile în contextul alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional 2024
În perioada 11-12 octombrie 2024, Asociația ADEPT în cadrul Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) a organizat un program de instruire dedicat sporirii capacităților organizațiilor societății civile (OSC-urilor) din cadrul CALC și a celor interesate de domeniul alegerilor, pentru a ajuta OSC-urile să fie mai eficiente în eforturile lor de advocacy electoral.
Agenda programului de instruire a inclus conținuturi actualizate și practice, gândite atent ca un instrument util pentru orice OSC activ în domeniul alegerilor.
În cadrul primei sesiunii, s-a discutat contextul politic actual al Republicii Moldova, marcat de criza de securitate din regiune, care a adâncit clivajele sociale. Igor Boțan, facilitatorul sesiunii, expert în domeniul electoral, a subliniat provocările legate de dezinformare, corupția electorală și utilizarea resurselor administrative, menționând că referendumul constituțional din 2024 se desfășoară într-un cadru geopolitic tensionat.
„Sunt printre cei care au monitorizat toate alegerile din 1993 și mă bucur că aceste instruiri au reunit reprezentanți ai diferitor ONG-uri, dar și ai diferitor generații – uniți pentru a îmbunătăți calitatea monitorizării electorale și educația cetățenilor," a declarat Igor Boțan.
În cea de-a doua sesiune, Lilia Zaharia, expertă în fact-checking și mass-media, a prezentat un tablou detaliat al mediului informațional din Republica Moldova și incidența dezinformării în perioada electorală. Participanții au aflat cum să identifice cele mai comune tactici folosite în răspândirea informațiilor false în timpul campaniilor electorale. Au fost prezentate metode practice de verificare a surselor și recunoașterea știrilor false, accentuând rolul crucial pe care îl joacă societatea civilă în promovarea unui mediu informațional sănătos. Sesiunea a inclus exerciții interactive, în cadrul cărora participanții au analizat postări false, învățând să le identifice și să reacționeze eficient. Astfel, fiind dezvoltate abilitățile necesare pentru a informa corect publicul și a contribui la educația civică.
Prima zi de instruire a reprezentanților societății civile s-a încheiat cu o sesiune de dezbateri axată pe modalitățile de implicare a tinerilor în procesul electoral, sub îndrumarea expertului în mobilizare comunitară, Sergiu Cibotaru.
În cadrul sesiunii, participanții au propus o serie de soluții pentru a crește rata implicării tinerilor la vot, printre care organizarea de evenimente interactive în instituții de învățământ, menite să le arate cum votul lor poate influența deciziile atât la nivel local, cât și național.
În cea de a doua zi de instruire, Ion Preasca, jurnalist de investigație la RISE Moldova, a împărtășit detalii importante despre finanțarea ilicită a partidelor politice din Republica Moldova.
Investigațiile RISE Moldova au dezvăluit cum funcționează schemele ilegale de finanțare a partidelor și campaniilor electorale, inclusiv coruperea alegătorilor.
Una dintre cele mai interesante serii de investigații, „Donatorii Partidelor I, II și III” (2018), a scos la iveală cum mulți dintre cei desemnați ca donatori oficiali ai partidelor fie nu știau că au făcut donații, fie au fost recompensați ulterior cu avantaje din partea statului.
O altă sesiune a fost dedicată înțelegerii mai clare a cadrului legal privind finanțarea partidelor, tehnici de monitorizare și identificare a activităților ilicite, precum și strategii pentru raportarea împotriva practicilor corupte. De asemenea, Nicolae Panfil, facilitatorul sesiunii, a prezentat provocările legate de finanțarea ilicită a partidelor și instrumentele utilizate de societatea civilă și Comisia Electorală Centrală pentru a contracara aceste practici.
Un alt aspect important discutat a fost rolul observatorilor Promo-LEX în monitorizarea proceselor electorale. Ei contribuie direct la asigurarea transparenței și corectitudinii alegerilor, având responsabilitatea de a monitoriza secțiile de votare și de a raporta orice nereguli observate. Promo-LEX monitorizează atent și discursul de ură și instigarea la discriminare în context electoral, urmărind să identifice și să sancționeze aceste practici toxice.
Aceste instruiri au fost organizate de către Asociația ADEPT în cadrul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC), cu sprijinul financiar al UNDP Moldova și UK in Moldova - British Embassy Chisinau