CDEC a desfășurat 7 tabere de weekend pentru tineri și tinere: Promovarea și îmbrățișarea valorilor europene



Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) a organizat 7 tabere de weekend dedicate tinerilor și tinerelor, cu scopul de a promova și a îmbrățișa valorile europene, de informa despre ce înseamnă procesul de aderare la Uniunea Europeană (UE), începerea negocierilor pentru aderarea la UE, înțelegerea beneficiilor, dar și a provocărilor, inclusiv preluarea bunelor practici și crearea Europei acasă.

Aceste tabere au fost desfășurate în raioanele Basarabeasca, Cimișlia, Căușeni, Taraclia, Cahul, Cantemir și Leova, la care au participat peste 250 de tineri/e.

Taberele au fost facilitate de alți tineri, anume de grupurile de tineri, familiarizate anterior cu tema valorilor europene în cadrul Hackathonului “Sunt PROEU valori”, create în aceste raioane și implicate în proiectul “Promovarea valorilor europene în regiunea de sud a Moldovei”. Fiecare tabără a oferit participanților oportunitatea de a se implica în activități interactive, ateliere de lucru și discuții constructive, toate axate pe teme precum diversitatea culturală, drepturile omului, sustenabilitatea și solidaritatea. Prin intermediul acestor activități, tinerii au învățat nu doar despre valorile fundamentale ale Uniunii Europene, ci și despre importanța lor în viața de zi cu zi.

Liliana Bagrin, participantă la sesiunea din Cantemir, ne spune: "Astăzi am participat la o activitate despre valorile europene și am realizat cât de importantă este solidaritatea între statele membre. M-am convins de faptul ca democrația și respectarea drepturilor omului sunt esențiale pentru unitatea și prosperitatea Europei".

Efim, elev în clasa 12, Liceul Teoretic “Matei Basarab”, or. Basarabeasca adaugă:”Mi-a plăcut sesiunea pentru că am lucrat în grupuri și am discutat despre valorile europene, cum ar fi respectul și egalitatea. Fiecare grup a analizat o valoare și am învățat cum se aplică în viața noastră”

Activitățile au fost desfășurate în cadrul proiectului “Promovarea valorilor europene în regiunea de sud a Moldovei”, realizat de CDEC. Implementarea acestui proiect este posibilă datorită suportului generos din partea poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). 

Vă invităm să ne urmăriți pe rețelele sociale https://www.facebook.com/CDECMoldova pentru a fi la curent cu noutățile și pentru a descoperi alte activități desfășurate de CDEC. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la nr. tel. 079079676, Cristina Berlinschii, Președinte CDEC.

Pagina web: www.centruleducational.md