Acțiunea socială “Vorbim altfel despre suicid”



Comunicat de presă

Pentru difuzare imediată

Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului - 10 Septembrie 2024

Chișinău, Moldova - Linia Verde pentru Prevenire a suicidului www.pentruviata.md, membră a Asociației Internaționale pentru Prevenirea Suicidului (IASP) și Befrienders International (Rețeaua Internațională a Liniilor de Prevenire a Suicidului în bază de voluntariat), marchează Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului pe 10 septembrie 2024, organizând Acțiunea socială “Vorbim altfel despre suicid”.

Evenimentul va avea loc în Grădina Publică ”Ștefan Cel Mare și Sfânt” pe 10 septembrie, între orele 11:00 și 16:00. Activitățile includ:

  • Distribuirea de carduri: Cardurile conțin semne presuicidare. Acestea vor fi distribuite pentru a contribui la recunoașterea semnelor, pe care le manifestă persoanele în criză profundă, cât și pentru promovarea accesului la suportul oferit de către www.pentruviata.md 
  • Galerie cu mesaje informative și încurajatoare: O serie de mesaje vor fi plasate în parc pentru a oferi informații încurajatoare persoanelor, care se confruntă cu realități în jurul suicidului, cât și celor apropiați, cât și pentru a sensibiliza societatea despre importanța de a vorbi sincer despre durere emoțională.
  • Conversații deschise: Voluntarii noștri vor discuta cu persoanele din parc despre realitățile în jurul suicidului în cheia înțelegerii, ajutorului și grijei.

Mesajul nostru

Fiecare efort, fiecare conversație cu înțelegere și încurajare sinceră a persoanelor în criză, oricât de mică ar părea, contribuie la schimbarea modului, în care vorbim despre fenomenul tragic al suicidului, despre confruntările cu gânduri suicidare, despre doliul persoanelor, care pierd pe cineva drag în jurul suicidului. În acest fel creștem ca societate mai înțelegătoare și mai deschisă pentru a oferi sprijin. Împreună, putem face diferența și construi un viitor în care prevenirea suicidului este o prioritate, iar fiecare persoană, care trece prin durere emoțională, este ascultată și se simte încurajată să primească susținerea și ajutorul de care are nevoie.

Despre www.pentruviata.md

www.pentruviata.md - Serviciul de susținere emoțională în bază de voluntariat, care oferă sprijin și ascultare pentru persoanele care se confruntă cu realități în jurul suicidului. De la începutul activității, din 2012, peste 8000 persoane au căutat sprijin prin acest serviciu. Suntem dedicați prevenirii suicidului prin educație, suport și implicare comunitară.

Despre IASP și Befrienders International

IASP este o organizație strategică globală, dedicată mobilizării și echipării țărilor la nivel de politici de prevenție, cât și a susținerii organizațiilor și profesioniștilor în eforturile de combatere a fenomenului suicidului. IASP a stabilit tema din acest an, “Schimbarea narațiunii despre suicid”, îndeamnând la discuții deschise și oneste despre suicid și comportament suicidar. Befrienders International este o rețea mondială de Linii de prevenire a suicidului, care activează în baza de voluntariat. 

Pentru mai multe informații despre evenimentele și resursele disponibile, vizitați www.pentruviata.md, www.mirt.md  

Pentru presă: Persoana de contact - Liuba Ceban, 060806623