frule

Centrul Terapeutic Moldova - Ukraina – locul pentru vindecare și speranță

Liuba Ceban: „Am vrut un spațiu unde refugiații găsesc o vorbă bună, o mângâiere pentru suflet, nu doar mâncare”

De mai bine de două luni centru "Надія є!" a devenit un loc de suflet pentru refugiatele, refugiații cu copii mici din Ucraina. Aici sunt distribuite produse igienice și alimente pentru bebeluși, este oferită asistență psiho-emoțională în grup dar și individuală la solicitare, iar adolescenții au parte de întâlniri unde gătesc, comunică învață limba engleză și participă la activități, împreună. Toate acestea au devenit posibile datorită unei idei și dorințe de a face mai mult a Liubei Ceban și a echipei AO ”Altruism” și cu suportul sponsorilor care au finanțat proiectul.

„Totul a început într-un birou de 20 de metri patrați, care a devenit în trei primele luni de război și spital și loc de consultanță și multe altele pentru circa 2000 de oameni. Eu am simțit că pot și vreau să fac mai mult. Prima idee a fost legată de idea de a ajuta bebeluși, de a face ceva pentru ei”, menționează Liuba Ceban.

Potrivit ei, în primele 90 de zile au fost făcute multe donații de la persoane particulare dar și de la comunitatea susținătorilor din diaspora, cât și de la prietenii din SUA. Apoi a urmat căutarea sponsorizărilor. Odată cu primul proiect acceptat de sponsori s-au început căutările pentru un spațiu mai mare, care a fost identificat și renovat în scurt timp. Iar la data de trei iunie 2022, proiectul "Centrul Terapeutic Moldova - Ucraina – locul pentru vindecare și speranță" a fost lansat.

„Am vrut un spațiu unde refugiații găsesc o vorbă bună, o mângâiere pentru suflet, nu doar mâncare”, declară Liuba Ceban.

Astfel, odată la două săptămâni refugiații, refugiatele beneficiază de hrană și produse de igienă pentru bebeluși precum și articole de îmbrăcăminte donate în caz de necesitate. În 2 luni ale proiectului au beneficiat de susținere 552 bebeluși.   

 

Vineri a fost zi de primire, iar mamele cu cei mici în brațe și-au făcut apariția pe rând la centru pentru a lua câte puțin din cele necesare.  Timp în care, picii sunt preluați de voluntari sau se plimbă de-a bușilea prin încăpere.

Ecaterina, refugiată din Ucraina: „Am aflat depre acest centru de pe rețelele noastre de socializare și grupuri. Mă salvează foarte mult scutecele primite pentru că ele costă mult aici. Biscuiții primiți aici sunt foarte gustoși”.

296271600 2742174592593922 6739831967732897473 n

Oxana, refugiată din Ucraina: „M-am înregistrat mai mult pentru fiul meu adolescent, ca să participe la activitățile organizate sâmbătă. Însă suntem aici regulat pentru că, comunicarea este tare necesară în această perioadă, oamenii fiind atât de copleșiți de situația provocată de război încât nici nu mai iese din casă. Aici învățăm să mergem mai departe”, spune aceasta.

Margarita din Kiev: „Pentru mine este un mare plus, am trei copii, cu care pot veni aici și atât timp cât ei se joacă aici, noi suntem implicate în discuții. Suntem în Chișinău din luna martie, îmi era greu să mă decid să plec, dar cel mai mic avea doar două luni și trebuia să iau decizii pentru siguranța lui și a celorlați doi mai măricei”.

Maria, o altă beneficiară a proiectului declară că, atunci când au venit în Republica Moldova, copilul avea aproape 2 ani, iar produsele primite i-au fost de mare ajutor. Ulterior s-a decis să participe la ședințele de grup care oferă asistență psiho-emoțională. A aflat de la alte mămici din grup de această posibilitate.

„Aici primim suport și învățăm să acceptăm situația, devenim mai încrezători și cred că cel mai important, trăim aici și acum”, precizează femeia.

Activitățile de consiliere în grup au loc de două ori pe săptămână, iar sesiunile individuale - la solicitare, pot fi și 2-3 pe zi. Aici, mămicile își pot lăsa micuții sub supravegherea voluntarilor care au grijă să le organize jocuri interactive, cât timp durează ședințele de grup.

„Despre proiect am aflat de la Liuba, ei deja lucrau cu femeile cu copii până la trei ani și era nevoie și de suport din partea psihologilor. Așa am decis să mă implic pe partea de asistență psiho-emoțională. Am început activitățile de grup prin a discuta cum putem înțelege și accepta emoțiile. Fiecare dintre participanți poate veni cu subiecte de discuții pentru ședințe. Pentru noi este important ca beneficiarele noastre să simtă suportul reciproc, să iasă din casă, să dedice timp și lor, chiar dacă situația este complicată”, informează psihologul Ildica Doncilă.

297002113 411590297630971 3354384605974557351 n

Margarita din Kiev: „Una dintre temele abordate care mi-au plăcut cel mai mult este tipurile ce temperament pe care îl au oamenii. Acum știu ce temperamente avem fiecare în familia noastră și cum să interacționez cu ei mai bine”.

296273347 375767014673146 5546091593635358259 n

Un alt grup țintă al proiectului sunt adolescenții. Aceștia își petrec serile de sâmbătă seara gătind din rețetele mai multor bucătării din lume, socializează și interacționează între ei, joacă jocuri de societate sau învață limba engleză împreună și au ședințe de grup de susținere psiho-emoțională.

„Pentru adolescenți am organizat diferite activități. Am avut deplasări, am ieșit în natură la Orheiul Vechi și ne-am urcat pe stâncile din r. Glodeni cu ajutorul voluntarilor alpiniști. Îmi aduc aminte cum la un moment dat un grup de ciobani au văzut și ne-au invitat la caș proaspăt. A fost un gest spontan frumos al concetățenilor noștri”, a conchis Liuba.

Aliona, mama unui adolescent: „ Nu este ușor să legi discuții cu cei din țara mea pe stradă, nici să-i saluți. Aici nu doar că se salută dar și se împreietenesc, mai mult, mănâncă împreună mult mai bine decât ar mânca acasă”.

Irina, participantă: „Noi am primit un mesaj pe email despre eveniment. Am decis să vin”.

296287739 755603299221428 6567376278073569501 nIulia, participantă: „Eram la tabără și o prietenă de acolo mi-a spus despre acest proiect. De atunci am început să îmi petrec serile de sâmbătă aici. Cel mai mult apreciez noile legături cu alți tineri și faptul că avem posibilitatea să comunicăm”.

Danik, participant: „Mă aflu a patra oară aici, și mama a fost cea care mi-a spus de această posibilitate. Mie îmi plac jocurile de societate și să îmi fac noi prieteni”.

296305700 472128497618419 7287031767896078442 n

Comunicarea într-o altă limbă te ajută să înțelegi mai bine lumea în care trăiești!

Clubul de conversație în limbă engleză este organizat de două ori pe săptămănă. Liana, profesoara de limba Engleză vine din California, SUA și a combinat armonios cele două mari pasiuni de a preda limba sa maternă celor care vor să învețe și de a cunoaste oameni și locuri noi. Potrivit ei, cunoașterea unei limbi noi îți deschide noi perspective și îți oferă posibilitatea de a te conecta cu oamenii cu care interacționezi.

Acest proiect are trei componente de bază: asistență psihoemoțională, culturală și de integrare și cel mai important potrivit celor care au lansat ideea, răspunde la intrebarea: „Cum putem ajunge la sufletul celor care au ales să plece în Moldova din calea războiului?”.

Aproape 600 de familii au primit ajutor în aceste două luni. Opt voluntari și șase angajați au fost cei care au depus o muncă enormă și au făcut posibilă realizarea acestor activități și evenimente.

Detalii despre proiect sunt pe www.novoe.info

Proiectul "Centrul Terapeutic Moldova - Ukraina – locul pentru vindecare și speranță" este finanțat din programul "Uniți pentru Ukraina/Uniți pentru Pace" finanțat de LUND Trust implementat de MAD-Aid și British Chamber of Commerce Moldova, cărora le mulțumim pentru încredere și suport!

 

lund trust

bcc

mad

download

 

 



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola