Au fost desfășurate 10 inițiative comunitare de promovare a valorilor europene în regiunea de sud a țării



În luna iunie-iulie 2024, Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) a organizat o serie de inițiative comunitare menite să promoveze valorile europene în 7 raioane din sudul țării.

Începând cu un maraton de ciclism și finalizând cu promovarea obiectivelor turistice în zonele rurale, cele 7 grupuri de tineri și tinere create în raioanele Basarabeasca, Cantemir, Cahul, Căușeni, Cimișlia, Leova și Taraclia, au fost activ implicate să pună umărul la conștientizarea în rândul locuitorilor a importanței respectării drepturilor omului și a valorilor de bază ale Uniunii Europene în localitățile din sudul țării.

Prima inițiativă comunitară a avut formatul unui tur de ciclism, cu genericul “Pledăm pentru libertate" și a avut ca scop promovarea valorilor europene în rândul generației tinere.

Au urmat ateliere de distracție, pictură și lucrări manuale pentru copii, prin care au fost promovat valorile europene, proiecții de film pentru persoane cu dizabilități, pictate treceri de pietoni cu îndemnuri de a participa la vot și pictură murală pe pereți prin care s-au promovat egalitatea de gen și nondiscriminarea, campanie de informare și promovare a valorilor fundamentale ale UE cu scopul de spori gradul de conștientizare și încurajare de a îmbrățișa aceste valori, însușirea hărților europene cu implicarea roboților mici, numiți OzoBoți, un concurs de desene: Demnitatea în viziunea mea, eveniment de distracție pentru copiii și adolescențiii aflați la tabăra de vară prin activități educative, culturale și sportive care promovează pacea și libertatea de exprimare, campanie de promovare a obiectivelor turistice în rândul prietenilor și pe rețelele sociale.

Andreea, participantă, 16 ani :”Am participat activ la sesiunea de informare, unde am explorat concepte precum democrația, libertatea de mișcare și statul de drept. Atmosfera a fost plină de energie pozitivă.”

Vlad, participant: “A fost un eveniment foarte interesant, la care am reușit să ne punem în aplicare atât forța fizică și să ducem un mod de viață activ, să aflăm despre Valori Europene importante, precum libertatea, drepturile omului și demnitatea umană. Am purtat cu mândrie flagul Europei în spate și mă bucur că am luat parte la acest eveniment minunat!”

Urmează să desfășurăm încă 4 inițiative comunitare în această vară și să realizăm spoturi video cu implicarea tinerilor, în baza scenariilor gândite de aceștia.

Activitățile comunitare sunt desfășurate în cadrul proiectului “Promovarea valorilor europene în regiunea de sud a Moldovei”, realizat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC). Implementarea acestui proiect este posibilă datorită suportului generos din partea poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).