(video) Cum relansăm diplomația economică a Republicii Moldova?



Subiectul diplomației economice a Republicii Moldova a revenit de mai multe ori în atenția opiniei publice pe parcursul ultimului an. Diplomația economică este un domeniu foarte important, în special pentru micile economii, și presupune promovarea intereselor economice naționale în afara țării. În cazul Republicii Moldova, deși indispensabil, domeniul dat a rămas nevalorificat.

Aceasta este una din concluziile principale ale ale videoului informativ elaborat în baza notei analitice semnate de Elena Varta, director de program în cadrul Centrului de Politici și Reforme (CPR Moldova).

Autoarea este de părere că pentru a da un impuls diplomației economice moldovenești, sunt necesare mai multe intervenții la nivel de politici:

  1. Setarea unor obiective clare în cadrul unui document strategic și delimitarea responsabilităților ce revin fiecărei instituții implicate în promovarea diplomației economice.
  2. Elaborarea unei noi analize legate de distribuția geografică a birourilor comercial- economice, ce ar stabili care din ele urmează să fie dezvoltate, unde este necesară deschiderea unor noi birouri și pentru ce misiuni diplomatice dosarul economic trebuie să devină o prioritate.
  3. Stabilirea unor indicatori și rezultate concrete pentru fiecare ambasador. Republica Moldova ar putea urma exemplul Georgiei, unde ambasadorii joacă un rol important în stabilirea contactelor cu potențiali investitori, dar și parteneri de afaceri pentru exportatorii de acasă. Implicarea mai activă a consulilor onorifici pe dosarul diplomației economice, în baza unor instrucțiuni clare, ar putea să contribuie la fortificarea acestor contacte bilaterale.
  4. Majorarea alocărilor din buget pentru consolidarea capacităților Agenției de Investiții și Serviciului Diplomație Economică din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.
  5. Organizarea vizitelor oficiale, cu participarea oficialilor de rang înalt. Acest lucru ar asigura o deschidere din partea autorităților publice locale și centrale din țara gazdă.
  6. Formularea unui mandat clar pentru fiecare angajat din cadrul birourilor comercial-economice și implicarea în cadrul activității unor birouri comercial-economice a staff-ului local, ceea ce ar reduce costurile legate de chirii și remunerări și ar crește capacitatea birourilor în acele țări, în care salariile medii nu sunt neapărat atractive.

Pentru o diplomație economică eficientă, este necesară integrarea unor instrumente și preluarea bunelor practici, împrumutate din experiența unor țări precum Estonia, Cehia sau Letonia. Diplomația economică trebuie să devină o prioritate strategică pentru procesul de europenizare a Republicii Moldova.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta nota analitică în limba română aici.

Acest material video a fost elaborată în cadrul proiectului „Poduri de Legătură cu UE: Securizarea procesului de europenizare al Republicii Moldova”, implementat cu susținerea Fundației Soros Moldova. Viziunile exprimate în cadrul acestui material video aparțin autorilor.