frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Spre un mecanism de avertizare timpurie pentru Republica Moldova

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a organizat, joi, 25 Martie 2021,  un workshop online în cadrul căruia a fost discutat studiul IPRE intitulat „Un Model de Avertizare Timpurie a Războiului Hibrid: Spre un Mecanism de Avertizare Timpurie pentru Republica Moldova”. 

Reuniunea au fost deschisă cu intervențiile Anei  Revenco, Consilier al Președintelui Republicii Moldova, Secretar al Consiliului Suprem de Securitate și Floris Van Eijk, Însărcinat cu afaceri a.i. al Oficiului Ambasadei Olandei în Republica Moldova. 

Autorul studiului Dumitru Mînzărari, Analist Asociat IPRE și co-expertul internațional al proiectului, Arlinda Rrustemi, analist strategic din cadrul Centrul de Studii Strategice de la Haga, au prezentat principalele elemente și recomandări ale studiului, care propune un model avertizare timpurie care să permită identificarea riscurilor de securitate și semnelor unui război hibrid la adresa Republicii Moldova. Un element distinct al modelului este că acesta ar putea fi luat aplicat, atât de autoritățile naționale competente pentru a permite identificarea necesităților de răspuns rapid, cât și de reprezentanții societății civile și mass-media pentru monitorizarea continuă a amenințărilor hibride. Propunerile au fost discutate cu reprezentanți ai instituțiilor publice naționale competente, experți din cadrul societății civile și centrelor de cercetare din țară și străinătate, precum și reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, care au participat la eveniment. 

În perioada imediat următoare va fi publicată versiunea finală a Studiului, iar IPRE, în cooperare cu actorii interesați, va realiza un exercițiu de testare a modelului propus prin elaborarea unui raport de mapare a riscurilor de securitate hibride care va fi prezentat în vara acestui an. 

Este de menționat că inițiativa vine în contextul susținerii obiectivul de creare a unui mecanism național de avertizare timpurie și răspuns timpuriu la amenințările hibride de securitate prevăzut de Strategia securității informaționale a Republicii Moldova. Un alt obiectiv important al IPRE este de a contribui la creșterea nivelului de comunicare și interacțiune între autoritățile naționale și actorii neguvernamentali cu privire la subiecte de securitate națională.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Elaborarea unui mecanism de alertă timpurie pentru contracararea amenințărilor hibride”, implementat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene cu sprijinul Oficiului Ambasadei Olandei în Republica Moldova.



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola