Consilierele la primul mandat contribuie la dezvoltarea comunității în care locuiesc
Au reparat trotuare, au accesibilizat instituțiile publice, au construit stații de așteptare, parcuri, terenuri de joacă și sportive, au îmbunătățit condițiile de viață a mii de oameni din localitățile în care locuiesc și nu doar. E vorba de consilierele la primul mandat, care au beneficiat de Programul de capacitare în Administrație Publică Locală și egalitate de gen.
Începând cu luna iunie 2020, Centrul CONTACT în parteneriat cu Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și cu sprijinul financiar al Suediei, au dat startul „Programului de capacitare a consilierelor la primul mandat”, care și-a propus să sporească capacitățile a 200 de consiliere locale și raionale în domeniul administrației publice locale, drepturilor omului și egalității de gen. Participantele au avut parte de un program complex, cu activități teoretice și practice, învățând cum să se manifeste în calitate de consilieră, dar și cum să se implice în dezvoltarea comunității.
După finalizarea Programului, a fost lansat un concurs de inițiative comunitare, la care au fost înregistrate peste 70 de inițiative locale înaintate de participantele Programului, iar în rezultatul evaluării acestora, comisia de selecție a numit 27 inițiative câștigătoare.
Miercuri, 2 decembrie 2020, a fost organizat un eveniment de prezentare a rezultatelor inițiativelor implementate de consilierele la primul mandat, cu genericul #DemocracyTalks „Liderismul feminin la nivel local”.
Evenimentul a fost deschis de către E.S Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în R.Moldova, care a felicitat participantele pentru rezultatele aduse comunității, menționând că asemenea programe și mentoratul oferit, sporesc atât competențele consilierelor, dar și contribuie la dezvoltarea administrației publice locale, precizând importanța egalității de gen atât pentru comunitate, cât și la nivel național/internațional.
Cu un cuvânt de salut, a venit și Dominika Stojanoska, Reprezentanta de Țară UN Women Moldova, care și-a exprimat plăcerea de a începe ziua cu acest eveniment de prezentare a rezultatelor consilierelor, menționând că implicarea femeilor în procesul decizional este foarte importantă, iar asigurarea unei cote de gen este cerință a unui stat democratic. În același context, dna Stojanoska a precizat că prezența femeilor în instituțiile de conducere fac diferență, în special datorită faptului că pe agenda publică apar priorități care au fost ignorate sau domenii cărora nu li s-au oferit importanță.
La eveniment au participat peste 40 de consiliere la primul mandat, care au vorbit despre procesul de implementare a unei inițiative comunitare, despre rezultatele aduse comunității și necesitatea unui asemenea Program.
Consilierele au vorbit și despre stereotipurile, atitudinea diferențiată cu care au fost tratate, dar și barierele cu care s-au confruntat. Ludmila Țurcanu, consilieră la primul mandat, a precizat despre diferențele pe care le-a observat între consilieri și consiliere. „Este diferență. Atunci când ne-am împărțit în comisii, bărbații imediat și-au luat funcția în comisii, acolo unde se împart banii, în comisii financiare, acolo unde se împart pământuri, femeile au rămas la domeniul educație și social. Deci, până la urmă, femeile sunt responsabile de probleme ce țin de societate, de educație și, așa cred ei, că sunt probleme care nu sunt importante pentru societate și să le lăsăm femeilor, că ele își vor bate capul și de educația copiilor”.
Cuvând de închidere a avut Serghei Neicovcen, Director executiv al Centrului Contact, care a adus mulțumiri Suediei și Entității Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) pentru parteneriatul eficient, pentru contribuția în asigurarea egalității de gen și pentru încrederea acordată Centrului, urând succes consilierelor și proiecte cu impact comunitar.
-------------------
Programul de capacitare a consilierelor este implementat de Centrul CONTACT în parteneriat cu Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și finanțat de Suedia. Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al Organizației Națiunilor Unite sau al donatorului.