ONG-URILE DE MEDIU CER O EXPERTIZA ECOLOGICE A CONSTRUCTIEI TRONSONULUI GIURGIULESTI - CAHUL
Liderii ONG-urilor de mediu au solicitat, in cadrul unei intalniri la Ministerul Ecologiei si Resurselor Naturale, sa fie sistate toate lucrarile de constructie a tronsonului de cale ferata Giurgiulesti - Cahul pana la obtinerea avizelor expertizei ecologice obstesti.
Totodata ONG-urile propun ca "autoritatile de stat sau un grup de initiativa" sa desfasoare in localitatile de pe malul Prutului un referendum local privind oportunitatea si variantele eventuale de constructie a caii ferate Giurgiulesti-Cahul.
In cadrul intrevederii cu ministrul Ecologiei Constantin Mihailescu liderii ONG-urilor de mediu si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu faptul ca lucrarile la santier au inceput fara a avea avizele pozitive ale expertizelor tehnice si ecologice. "Pana in acest moment lipseste studiul de evaluare a impactului de mediu", au mai declarat liderii ONG-urilor.
Proiectul de executie este elaborat "fara a se tine cont de faptul ca teritoriul alocat pentru constructie se afla sub protectia Conventiei RAMSAAR privind zonele umede".
Ca urmare a discutiilor, a fost intocmit un proces-verbal care va fi pus la dispozitia membrilor Guvernului. Ministrul i-a informat pe participanti despre pozitia Guvernului si a ministerului privitor la necesitatea acestui obiectiv si activitatile intreprinse in vederea expertizarii documentatiei de proiect.
Lucrarile de constructie a caii ferate Cahul- Giurgiulesti, care au fost demarate la inceputul lunii iunie 2007, se preconizeaza a fi finalizate la sfarsitul anului 2008. Costul proiectului este evaluat la 837 milioane de lei, tronsonul de cale ferata va avea o lungime de 49,87 kilometri.