Raport SOROS: 300 de tineri au fost bătuți și agresați verbal de către polițiști, după 7 aprilie



sorosraporteazaAproape 700 de persoane au fost retinute in urma protestelor din 7 aprilie, dintre care 300 au fost batute si maltratate de catre politisti. Acestea sunt datele unui nou raport, efectuat de fundatiei “Soros-Moldova”.

Potrivit studiului, majoritatea cazurilor de maltratare au avut loc in incinta comisariatelor de politie. Raportul contine marturiile mai multor persoane batute sau agresate verbal de catre cei care-si spun “oamenii legii”.

"Timp de trei zile nu am primit mancare. Am fost interogate, intrebate carui partid apartineam si cine ne-a platit ca sa venim. Au folosit presiunea psihologica pentru a incerca sa ne sperie. Unul a spus: "Nu iti dai seama ca ei v-au folosit ca pe un prezervativ?”, a povestit o tanara.

Autorii studiului sustin ca autoritatile moldovenesti au ascuns multe fapte de atunci, intrucat politistii care au comis aceste faradelegi sunt in continuare in libertate.

"Guvernul Republicii Moldova trebuie sa actioneze rapid pentru a identifica si a trage la raspundere acele persoane de la toate nivelele de guvernare care au participat, au ordonat sau au supravegheat actele de incalcare a drepturilor omului", a spus Clarisa Bencomo, autorul raportului.

Știrea Zilei