Tinerii aşteaptă un nou ministru de Interne pentru a ieşi în stradă



500euAproximativ 25 de persoane s-au adunat în faţa Ambasadei României de la Chişinău, unde au depus în cutia poştală bancnote improvizate de 500 euro, notează Info-Prim Neo.

Protestatarii cer modificarea Ordonanţei de Urgenţă 194/2002 a Guvernului român care prevede că orice cetăţean din afara Uniunii Europene ce intră în România trebuie să prezinte confirmarea faptului că are un cont bancar de minimum 500 de euro. În opinia lor, acest act normativ îngradeşte accesul cetăţenilor R. Moldova în România, ceea ce nu corespunde declaraţiilor autorităţilor române privind apropierea cu etnicii români din Basarabia.

Membrul „Spiritului Românesc”, Sorin Becciu, spune că „această prevedere nu va limita accesul infractorilor, ci p e cel al oamenilor săraci”. Potrivit lui, organizaţia pe care o reprezintă, vrea să influenţeze anularea acestor restricţii pentru cetăţenii moldoveni şi instaurarea unor relaţii frăţeşti între cele două state.

Fostul preşedinte al organizaţiei neguvernamentale Hyde Park, Ghenadie Brega, susţine că asemenea acţiuni de protest au fost organizate şi la Bucureşti. „Sper că vom putea mobiliza tinerii moldoveni, pe care statul român îi îndepărtează de părinţi. Nu ştiu pe cât este de justificat să dai bursă, dar să nu permiţi rudelor să circule. Vrem să iniţiem dezbateri privind obstrucţionarea cetăţenilor moldoveni de către statul rămân. Am putea începe de la discutarea faptului că în unele cazuri procedura de acordare a cetăţeniei române durează 14 ani. Legea funcţionarului public european stipulează că o cerere trebuie să fie soluţionată în 60 de zile”.

Brega afirmă că după dezbaterea acestui subiect pe internet, urmează ca el să fie R 22;adus în stradă”. Potrivit lui, pe 28 septembrie, Hyde-Park-ul va reveni cu acţiuni de protest mai ample, în cazul în care se va forma un nou Guvern şi va fi numit un alt ministru de Interne. „Dacă rămâne Papuc (Gheorghe Papuc, ministru de intene în exerciţiu – n.r.), atunci mai aşteptăm, pentru că nu mai vrem să stăm prin comisariate şi să ne stricăm sănătatea. Vrem să avem încrederea că dacă cineva ne va încălca drepturile, va fi tras la răspundere”.

Info-Prim Neo