Tinerii din Moldova încearcă să schimbe realitatea dramatică a traficului de fiinţe



Tinerii din moldova încearcă să schimbe realitatea dramatică a traficului de fiinţe umane prin intermediul reprezentărilor dramatice ale forumului teatral.

Copiii şi adolescenţii din câteva regiuni ale ţării vor urmări un teatru neobişnuit, în care oricând vor putea întrerupe sau schimba acţiunea

Fără scenă, într-o sală de clasă şi fără spectatori, 15 adolescenţi voluntari – studenţi şi elevi din diferite instituţii de învăţământ din ţară – s-au reunit pentru câteva zile, începând cu 4 august 2009, la Chişinău, într-un atelier de lucru al Forumului Teatral din care fac parte. Tinerii actori neprofesionişti – liceeni, studenţi, viitori asistenţi sociali etc. – au fost instruiţi în domeniul artei dramatice, jucând în scenete inspirate din realitatea zguduitoare, dramatică a traficului de fiinţe umane în Moldova, în cadrul unei iniţiative promovată de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) din Moldova.

Această echipă de tineri a fost creată acum un an şi a preluat experienţa primelor Forumuri Teatrale în domeniul prevenirii HIV/SIDA şi prevenirii delincvenţei juvenile, organizate în Moldova de CIDDC. În prezent, tinerii actori sunt implicaţi în proiectul "Tinerii previn traficul de fiinţe umane", realizat de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului, cu sprijinul Misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Moldova.

Scopul acestui Forum Teatral este de a prezenta realitatea traficului de fiinţe umane şi de a-i ajuta pe copiii şi adolescenţii din localităţile rurale şi din comunităţile izolate să facă faţă situaţiilor de risc.

"Organizăm reprezentaţiile Forumului Teatral pentru a preveni şi combate traficul de fiinţe umane în rândurile copiilor şi adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 21 de ani, oferindu-le, prin intermediul scenelor dramatice, posibilitatea de a-şi dezvolta deprinderile de viaţă în formarea unor atitudini şi luarea unor decizii potrivite”, afirmă coordonatorul proiectului „Tinerii previn traficul de fiinţe umane”, Dumitru Berzan. „Prin intermediul teatrului, putem transmite mesaje, putem schimba realitatea”.

Tinerii implicaţi în acest proiect consideră că Forumul Teatral este o metodă bună şi interesantă de a influenţa publicul, care se regăseşte în jocul protagoniştilor şi are posibilitatea de a interveni în timpul prezentării pentru a schimba scenariul. Acest stil de teatru este deosebit prin formă, deoarece fiecare spectator poate participa la scenetă, propunând soluţii pentru rezolvarea problemelor sociale.

"Ideea Forumului Teatral a apărut în America Latină, atunci când oamenii au început să-şi exprime îngrijorările şi nemulţumirile prin teatru. Anul acesta, în Moldova, încercăm să abordăm prin intermediul Forumului Teatral un alt subiect dramatic – consecinţele asupra copiilor ale migraţiei părinţilor peste hotare”, a  afirmat Preşedintele CIDDC, Cezar Gavriliuc, care le-a vorbit tinerilor formatori, reuniţi la Chişinău, despre situaţia copiilor rămaşi fără îngrijire părintească. „Lipsa supravegherii părinteşti este un factor ce-i expune pe copiii şi adolescenţii din Moldova la riscul de a fi exploataţi şi traficaţi. Este mai bine pentru ei să se confrunte cu acest risc în timpul unor spectacole, decât în viaţă, cu adevărat”.

Atelierul de instruire, care se desfăşoară la Institutul Muncii până la 6 august 2009, îi va ajuta pe tinerii actori ce abia se formează să prezinte cele 30 de spectacole ale Forumului Teatral, în cadrul unui turneu ce va începe în septembrie curent, şi va cuprinde, timp de patru luni, câteva regiuni ale ţării: Anenii-Noi, Călăraşi, Cimişlia, Criuleni şi Teleneşti.

Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC)

Str. E. Coca 15, Chişinău, MD 2008, Moldova. Tel./fax: 72.65.98, 74.78.13

E-mail: ciddc@yahoo.com. Web: http://www.childrights.md

 

Partener în comunicare: URMA ta. E-mail: urma.ta@gmail.com