Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 3409

frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Societatea civilă eficientizează politicile în domeniul migraţiei ilegale a R. Moldova

Ultimele decenii sunt marcate de un şir de evenimente economice, politice şi sociale pe fundalul cărora se face simţită problema migraţiei ilegale. Republica Moldova este considerată o ţară de tranzit spre UE pentru migranţii ilegali. Cei mai mulţi dintre aceştia fiind din Turcia, Ucraina, Rusia, Azerbaijan etc.

În vederea eficientizării politicilor în domeniul migraţiei ilegale, în R. Moldova a fost creat Centrul de Plasament Temporar al Străinilor. Aceasta este o instituţie de tip închis pentru plasarea migranţilor ilegali în perioada în care se desfăşoară acţiunile pentru întoarcerea acestora în ţările de baştină. Migranţii ilegali sunt plasaţi în cadrul Centrului pe un termen de pîna la şase luni, unde beneficiază de asistenţă medicală, psiho-socială şi consultanţă juridică gratuită.

Un alt serviciu de care poate beneficia orice migrant aflat pe teritoriul R. Moldova este consultanţa juridică la Linia fierbinte  (0 22) 92-51-71.

Apelurile sunt receptionate de un jurist independent din cadrul Institutului de Reforme Penale, care acordă consultanţă juridică gratuită.

Alexandru Cebanaş, consultant la linia fierbinte pentru migranţi susţine că acesta este un serviciu nou pentru această categorie de persoane. “În baza apelurilor care au parvenit pe parcursul primelor trei luni de activitate am constatat că principalele probleme a beneficiarilor acestui serviciu sunt: lipsa actelor necesare pentru şederea legală în ţara noastră, necunoaşterea legislaţiei în vigoare şi a consecinţelor care pot surveni în rezultatul şederii şi muncii ilegale pe teritoriul ţării”, afirmă Cebanaş.

Linia fierbinte este disponibilă cinci zile din săptămînă în intervalul orelor 09:00 - 18:00.

Activitatea este desfăşurată în cadrul proiectului „Asistenţă tehnică  şi de sporire a capacităţii guvernelor Republicii Moldova şi Ukraina pentru implementarea Acordurilor de Readmisie cu Uniunea Europeană - Gumira”, implementat de către Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi Institutul de Reforme Penale, realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene şi Guvernul Italiei.

# # #

Pentru mai multe informaţii, contactaţi: Coordonatorul relaţii publice al Institutului de Reforme Penale,

Tatiana Solonari

tel: 92 55 42, GSM: 069377215, e-mail: tatiana.gamanji@gmail.com


Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola