Declaratia organizatiilor mass-media in legatura cu inrautatirea climatului de functionare a presei



Organizatiile neguvernamentale din domeniul mass-media semnaleaza cu profunda ingrijorare inrautatirea climatului de functionare a presei si degradarea libertatii de exprimare in Republica Moldova in ajunul alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009. Astfel, in ultimele saptamani au avut loc cateva cazuri de intimidare a jurnalistilor aflati in exercitiul functiunii la intalnirile primului ministru Zinaida Greceanii, care este si candidat PCRM la alegerile parlamentare anticipate, beneficiind de garda de corp, inclusiv la evenimentele care nu au nicio legatura cu exercitarea functiei de demnitar de stat. 

La 9 iulie a.c., garda de corp a premierului a interzis accesul unei echipe de jurnalisti de la postul de televiziune „TV-Prim" din orasul Glodeni la o intalnire a functionarilor din raion cu Zinaida Greceanii. Jurnalista Rodica Nimerenco a fost imbrancita de bodyguarzi care au amenintat-o ca vor „scoate arma din dotare", iar cameramanul a fost impiedicat sa filmeze intrarea premierului in sala de sedinte (Monitor Media, 9 iulie). 

La 12 iulie a.c, la Donduseni, jurnalistii Igor Melnic si Vladimir Thorik de la ziarul „Moldavskie vedomosti" au fost scosi cu forta de ofiteri din garda de corp a premierului Greceanii si de politia locala din Palatul Culturii unde avea loc o reuniune electorala a PCRM (Monitor Media, 14 iulie). 

Între timp, autoritatile moldovene au reluat practicile ilegale si antidemocratice de interzicere a accesului pe teritoriul Republicii Moldova, pe motive inventate, a unor jurnalisti. Astfel, trimisului special al Agentiei Agerpress, Gabriel Apetri, care urma sa relateze despre campania electorala si alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, i s-a interzis accesul in R. Moldova, invocandu-se ca nu are adeverinta medicala care sa ateste ca nu este infectat cu HIV/SIDA, chiar daca, conform legii, pentru a intra in R. Moldova nu este nevoie de un asemenea document (Monitor Media, 14 iulie). 

În legatura cu aceste situatii foarte grave de limitare a drepturilor jurnalistilor, organizatiile neguvernamentale semnatare cer:

  • Guvernului Republicii Moldova (prim-ministru Zinaida Greceanii) si Partidului Comunistilor din Republica Moldova (presedinte Vladimir Voronin): sa inceteze limitarea dreptului constitutional la informatie al cetatenilor Republicii Moldova si a dreptului jurnalistilor de a-si exercita meseria, inclusiv prin relatarea de la intalnirile cu alegatorii care sunt evenimente publice si nu adunari de partid;
  • Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova (ministru Gheorghe Papuc) si Directiei Generale Paza de Stat (sef Sergiu Osman): sa faca dovada unui comportament legal si onorabil, excluzand din activitatea lor practicile militiei sovietice de intimidare a persoanelor incomode, in special a jurnalistilor aflati in exercitiul functiunii;
  • Serviciului Graniceri al Republicii Moldova (director Igor Colenov) si Serviciului Vamal al Republicii Moldova (director general Viorel Melnic): sa elimine abuzurile si actiunile ilegale ale subalternilor in raport cu jurnalistii care vin in tara noastra in interes de serviciu, sa porneasca o ancheta de serviciu pe cazul interzicerii accesului pe teritoriul R. Moldova jurnalistului Gabriel Apetri si sa prezinte explicatii publice in legatura cu acest caz.

 

Copia acestei Declaratii va fi remisa ambasadelor si reprezentantelor straine in Republica Moldova, organizatiilor europene si internationale, misiunilor de observare a alegerilor parlamentare anticipate, reprezentantului special al OSCE pentru libertatea presei.

Asociatia Presei Independente

Centrul Independent de Jurnalism

Centrul Tinarului Jurnalist din Moldova

Centrul „Acces-info"

Centrul de Investigatii Jurnalistice

Uniunea Jurnalistilor din Moldova

Asociatia Presei Electronice