frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Legislația mass-media, un curs de responsabilizare a viitorilor jurnaliști

IMG 9312Subiectele de interes public, cazurile obligatorii de divulgare a surselor, accesul la informație, secretul de stat, acordarea licențelor de emisie, defăimarea, securitatea informațională a societății, dar și a persoanei, autoreglementarea în mass-media, respectarea dreptului la viața privată - sunt câteva dintre temele abordate la cursul Legislația mass-media. Studenții au fost inițiați și ghidați de jurista Tatiana Puiu.

Legislația mass-media are ca obiect de studiu aspectele fundamentale ale diverselor acte legislative ce vizează mijloacele de informare în masă și specificul activității acestora. Timp de cinci zile, studenții ȘSAJ au consultat și au analizat numeroase legi și articole care se referă în mod direct la meseria de jurnalist. Avocata Tatiana Puiu le-a povestit tinerilor despre cadrul legislativ ce reglementează funcționarea pieței media în Republica Moldova și le-a adus exemple de bune practici în presa din spațiul european. În context, ea le-a explicat și care este rolul și poziția Curții Europene pentru Drepturile Omului în litigiile dintre instituțiile de presă și consumatorii de produse media din diverse țări.       

Instructoarea consideră că acest curs este unul valoros pentru actualii studenți ai ȘSAJ. Anul 2018 este unul important pentru legislația mass-media, deoarece Parlamentul urmează să adopte, în lectură finală, o serie de acte normative pentru acest domeniu: noul Cod al audiovizualului, Legea publicității, amendamentele la Legea privind accesul la informație și protecția datelor cu caracter personal”, a spus instructoarea.

Pe durata cursului, studenții au beneficiat de prezența a trei invitați speciali. Vytis Jurkonis, director de proiecte în cadrul „Freedom House” Lituania, le-a vorbit tinerilor despre situația drepturilor omului și popularitatea acestui subiect în presa lituaniană. Aistė Žilinskienė, directoarea Asociației Media Online din aceeași țară, i-a provocat pe studenți la o discuție despre normele etice în jurnalismul online. Cel de-al treilea oaspete a fost Sergiu Bozianu, președintele Asociației pentru Protecția Vieții Private, care a vorbit despre originea, importanța și respectarea dreptului la viața privată - un subiect care a stârnit polemici, semne de întrebare și a necesitat explicații din partea invitatului.

Potrivit mai multor studenți ai școlii, întâlnirile cu experții a fost unul dintre punctele forte ale cursului. Marina Gorbatovschi, de exemplu, a menționat că, datorită discuțiilor purtate cu invitații, și-a format o viziune clară despre libertatea de exprimare și despre dreptul la viața privată, în contextul interesului public. În prezent, la ȘSAJ, se desfășoară cursul Articole lungi, cu Alina Radu, directoarea publicației „Ziarul de Gardă”.



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola