Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 12550

Conceptul de Anticafenea devine tot mai popular și în RM

Deşi conceptul de „Anticafenea” a apărut iniţial în Rusia şi s-a răspândit ulterior în Germania, Franţa, Italia și România, în Republica Moldova este relativ nou.

Dacă în țările enumerate mai sus acest concept vine sa o formă de mic bussines, la noi a fost implementat total diferit. Prima ”Anticafenea” în Republica Moldova a fost deschisă la Bălți pe 24 februarie 2017, unde  a fost implementată de un grup de tineri voluntari în frunte cu Nonna Mihalcean și de Asociația Obștească ”ANIMA” în spațiul oferit de Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineret (CRAT) care este și partener.

 

Recent, pe 30 ianuarie 2018, și-a deschis ușile pentru tinerii Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău o nouă ”Anticafenea” implementată de Senatul Elevilor CEVVC în frunte cu Ion Gheorghița care a și venit cu ideia de a crea un spațiu pentru animarea timpului liber a tinerilor ce își fac studiile în această instituție. Vedeți în descrierea de mai jos cum a apărut și cum a fost implementat proiectul la ei în instituție.

Gheorghița Ion: ” Totul a început atunci când am văzut câți tineri talentați dar  nevalorificați la maxim are instituția noastră. Văzând cum își petrec timpul colegii mei, cel mai des stând în fața căminului instituției, cântând, discutând, uneori jucând diferite jocuri, am decis ca, de ce nu, să le creez o alternativă. Atunci a și apărut ideia de a implementa acest proiect.

Contactând colegii din Bălți, după câteva consultări eram pregătiți de a implementa marea noastră ideie. Între timp am primit un tag pe facebook despre  programul de granturi al ”Fundației pentru Dezvoltare din RM ” finanțat de fostul ”Minister al Tineretului și Sportului RM”.  Fără a sta mult pe gânduri am și completat formularul de aplicare și nelăsăndu-ne mult așteptați am primit  rezultatul pe care îl așteptam cu nerăbdare, da, am fost finanțați. Au urmat 2 luni de muncă intensivă, căutarea partenerilor, procurarea materialelor, și desigur lucrul zilnic pentru a ajunge la rezultatul așteptat. La moment proiectul s-a încheiat, dar noi continuăm dezvoltarea ”Anticafenelei” noastre în continuare. Urmează să aducem saltelele pentru a acoperi o parte din spațiul pe care îl avem, deoarece noi am refuzat la scaune și mese, am pus accent pe crearea spațiului non-formal, un spațiu cât mai aproape tinerilor. Vreau să mulțumesc celor care m-au învățat a scri proiecte” Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA din Soroca”, celor care ne-au finanțat, Fundației pentru Dezvoltare din RM” și desigur Administrației CEVVC, deoarece anume ei ne-au oferit spațiul ne-au susținut și ajutat acolo unde aveam nevoie.”

În continuare Senatul Elevilor CEVVC, planifică petrecerea diferitor instruiri, jocuri de socializare pentru colegii lor, dezvoltarea lor multilaterală și promovarea educației non-formale ca educație a viitorului.

Doritorii de a vizita ”Anticafeneaua CEVVC” sunt așteptați cu drag pentru a promova această inițiativă mai departe.