Sinteză: CJI prezintă harta lecțiilor de educație media
În perioada cuprinsă între anii 2014 – 2017, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a organizat 71 de lecții de educație mediatică, instruind 1989 de elevi, studenți și profesori din toată țara. În cadrul activităților, participanții au aflat cum funcționează mass-media, care este rolul presei în societate, ce reguli trebuie respectate la scrierea unei știri, cum pot să deosebească știrile false și cum să evite propaganda și manipularea din presă. Vizitele au fost desfășurate în școli, licee, universități, și centre de tineret.
Activitățile au fost moderate de jurnaliști cu o vastă experiență în domeniul jurnalistic și cu capacități de analiză a fenomenului de manipulare și de propagandă: Vasile Botnaru, Director Radio Europa Liberă, Diana Răileanu și Liliana Barbăroșie, jurnaliste la Radio Europa Liberă, Nadine Gogu, directoare executivă a CJI, Viorica Zaharia, jurnalistă la portalul anticorupție.md, președintă a Consiliului de Presă, Petru Macovei, Director executiv al Asociației Presei Independente.
Pe lângă discuții, participanții au vizionat și spoturile video produse de CJI: „Știi ce media consumi?”; „Despre știre, pe înțelesul tuturor”; „ABC-ul Presei. Știrea” etc.
Scopul lecțiilor de educație mediatică este să cultive gândirea critică a tinerilor consumatori de media, pentru ca aceștia să poată depista informația cu caracter manipulator și să-și diversifice sursele de informare.
De asemenea, CJI organizează și tabere de educație media - prima ediție a avut loc în 2015, iar cea de a doua este preconizată pentru vara curentă.
CJI este prima organizație de media care a demarat proiecte de educație mediatică în Republica Moldova.
Lecțiile au fost realizate cu sprijinul financiar al organizațiilor: Deutsche Welle Academie/finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania, Ambasada Statelor Unite ale Americii în Moldova, Civil Rights Defenders( Suedia), Fundația Soros-Moldova/Programul Mass-media.