Organizatiile neguvernamentale vor organiza un mars de protest in Chisinau



Organizatiile nonguvernamentale, care au ca obiect de preocupare apararea drepturilor omului, vor organiza in curand un mars de protest in capitala. Actiunea este o reactie la atacurile violente la care au fost supuse, marti, cateva ONG-uri in timpul unui protest pasnic, organizat in fata sediului Procuraturii Generale, comunica Agentia DECA-press.
Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului, Amnesty International, Asociatia Hyde Park, CReDO, Promo-Lex, au declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca atacul violent asupra lor a fost o actiune murdara orchestrata din umbra, cel mai probabil de fortele de ordine, avand ca scop atatarea spiritelor in societate pe principii interetnice. Organizatorii afirma ca atacatorii, vorbitori de limba rusa, i-au numit cu apelative injositoare de genul „romani nenorociti". Acestia sustin insa ca printre organizatori au fost si etnici rusi, care militeaza pentru garantarea drepturilor omului in Republica Moldova.

„Promo Lex" a depus in aceasta dimineata o cerere pe numele politiei sectorului Rascani din Chisinau prin care cere explicatii detaliate privind refuzul de a interveni in cazul atacului asupra protestatarilor.

Un reprezentant al Amnesty International Moldova a depus o cerere de chemare in judecata si reclama vatamare corporala. Dansul s-a prezentat in fata jurnalistilor cu bandaj la cap si afirma ca a suferit o interventie la spitalul de urgenta, fapt documentat si care va fi prezentat ca proba in instanta.

DECA-press