Coalitia-2009 recomanda organelor de forta sa nu se implice in campanai electorala



La conferinta de presa de miercuri de la INFOTAG, Paul Strutzescu, presedintele ligii pentru apararea drepturilor omului a spus ca in perioada 23 decembrie, 2008 - 27 ianuarie, 2009 au fost inregistrate mai multe cazuri cind organele de forta au intimidat sau brutalizat protestatarii, lideri politici, membrii de partid.

"Noi recomandam tuturor structurilor responsabile sa curme practicile ilegale de impiedicare a exercitarii drepturilor omului in Moldova si sa nu admita comportamentul compromitator al angajatilor din organele de forta. De asemenea, ar fi bine ca MAI sa se abtina de la declaratii pe marginea cauzelor penale sau contraventionale pe durata campaniei electorale. De asemenea, unii lideri politici sustin ca telefonul lor este ascultat, postele electronice verificate. Mizam ca acestea, practic, daca exista, vor fi stopate", a precizat Strutzescu.

In opinia sa, in perioada de monitorizare, perioada preelectorala nu au fost prea activa.

"In vacanta de iarna, cind executivul se confrunta cu criza gazelor, mai activi au fost doar ONG-urile, Comisia electorala centrala si unele partide politice. De altfel s-a observat tendinta partidelor de a gasi solutii pentru a participa in comun la alegerile parlamentare, apreciind la legea cu privire la partide este restrictiva si are un impact negativ. Anume aceasta lege permite instaurarea dictaturii Ministerului Justitiei, in ceea ce tine administrarea partidelor si care poate anihila activitatea oricarui partide", spune Strutzescu.

El a precizat ca membrii Coalitiei-2009 recomanda MJ sa asigure aplicarea adecvata si uniforma a legii.

"Autoritatile centrale au un comportament discriminatoriu fata de unele formatiuni politice, refuzind sa le arendeze sali pentru conferinte. Desi perioada preelectorala este marcata de mai multe nereguli, mizam ca actorii implicati se vor patrunde de responsabilitate si campania electorala va fi una corecta", a mai spus expertul.

Membrii Coalitiei-2009 mai cred ca data de 5 aprilie pentru alegerile parlamentare este o data buna, chiar daca Presedintele tarii va fi ales abia peste 2 luni dupa aceasta zi.

INFOTAG