frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

IDIS ”Viitorul” apropie cele două maluri ale Nistrului

Importanța măsurilor de sporire a încrederii, cooperarea și dezvoltarea regională au fost principalele subiecte discutate la IDIS Viitorul de către reprezentanții societății civile și delegați ai autorităților de pe ambele maluri ale Nistrului. Discuțiile au avut loc în cadrul proiectului ”Dezvoltarea regională și cooperarea dintre cele două maluri ale Nistrului”.

Experții și analiștii prezenți la prima masa rotundă, organizată în cadrul proiectului respectiv, au analizat experiența europeană și națională în dezvoltarea regională pe ce le două maluri ale Nistrului, problemele și rezultatele dezvoltării regionale. De asemenea au fost abordate și perspectivele dezvoltării regionale și colaborarea dintre cele două maluri ale Nistrului, dar și sincronizarea eforturilor pentru îmbunătățirea colaborării dintre cele două maluri.

”Sporirea și consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului se poate face prin organizarea instruirilor, elaborarea proiectelor, obținerea finanțării, monitorizarea procesului de implementare a proiectelor și evaluarea rezultatelor”, a explicat managerul de proiect, Veaceslav Berbeca.

“Faptul că experții de pe ambele maluri ale Nistrului discută, într-o atmosferă calmă și deschisă, despre dezvoltarea regională, dezvoltarea economică locală și cooperare intermunicipală deja, cred eu, este un pas înainte. Sperăm că în felul acesta se vor clarifica pozițiile și opiniile experților de la Tiraspol și Chișinău vis-a-vis de subiectele discutate. Ulterior,   comunitatea experților, prin intermediul studiilor ce vor fi elaborate, vor veni cu propuneri și recomandări concrete privind soluționarea problemelor respective,” a punctat vice-directorul IDIS Viitorul, Liubomir Chiriac.   

Eduard Ungureanu, directorul ADR Centru a spus că principalele priorități pe care le-a avut instituția pe care o conduce, în anii 2010-2015, au fost reabilitarea drumurilor, dezvoltarea economică și promovarea turismului. ”În cinci ani am avut mai multe proiecte, iar printre cele mai importante au fost cele destinate suportului sectorului privat în localitățile rurale și eficiența energetică”.

”Uniunea Europeană este unul din principalii finanțatori care oferă bani pentru realizarea proiectelor de creare sau consolidare a platformelor de cooperare între asociaţiile de afaceri şi ONG-urile de pe ambele maluri ale râului Nistru”, susține Dorin Andros, secretar de stat, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

De cealaltă parte, reprezentanții societății civile de pe malul stâng al Nistrului susțin că în regiune există o capacitate redusă a autorităților de atragere a proiectelor, destinate îmbunătățirii vieții oamenilor.

”În ultimii trei ani, Transnistria a avut trei mari donatori. Este vorba de Federația Rusă – 12 mil. USD, UE – 1 mil. USD și Banca de Stat a Germaniei – 1,5 mil. USD. Banii au fost acordați de către donatori pentru construcția școlilor, reparația spitalelor și sporirea calității serviciilor acordate populației”, a menționat Tatiana Yaskova, președintele Agenției Regionale din Transnistria.

Potrivit ei, apropierea dintre cele două maluri ale Nistrului ar trebui să se facă prin implementarea proiectelor comune de către cele două maluri ale Nistrului, vizite de studiu, schimb de experiență, dezvoltarea turismului și trening-uri comune pe diferite domenii. 

Pe parcursul acestui an, în cadrul proiectului respectiv, urmează să fie organizate un training  pentru ONG-urile din zona de securitate și trei mese rotunde pe subiecte care țin de dezvoltare regională, cooperare economică și educație.     

Evenimentul a avut loc cu în cadrul proiectului „ Engaging regional stakeholders for conflict settlement through thematic exchange of ideas”, care este realizat cu suportul financiar al Black Sea Trust for Regional Cooperation, a Project of the German Marshall Fund.

 
 


Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola