Lecția Publică „Moldova între libertatea de religie, dreptul la libera exprimare și dreptul la egalitate”

IMG 3346La 7 iunie 2016, Asociația Promo-LEX, Equal Rights Trust și Centrul de Informații "GENDERDOC-M" au organizat LECȚIA PUBLICĂ „Moldova între libertatea de religie, dreptul la libera exprimare și dreptul la egalitate”. Înregistrarea video a evenimentului poate fi urmărită aici.

Joanna Whiteman, expertă în litigare din cadrul Equal Rights Trust, Londra a vorbit despre practica internațională și perspective comparative privind echilibrarea libertății de religie și a drepturilor altora. Discursul său a pornit de la o întrebare fundamentală: Cum conviețuim împreună într-o societate pluralistă? “În numeroase societăți religia devine mai puțin centralizată sau mai divizată și aici vorbim despre creșterea numărului de confesiuni religioase, în cadrul societății. În același timp, vedem că societățile tind tot mai mult spre recunoașterea drepturilor minorităților, cum ar fi spre exemplu drepturile persoanelor LGBT. În rezultat, judecătoriile din întreaga lume, și în special cele din Europa, sunt obligate să promoveze un echilibru între drepturi, cum ar libertatea la religie și dreptul persoanelor de a nu fi discriminate în baza orientării sexuale. Frecvent, în mijlocul acestor dezbateri se află dreptul la libera exprimare și discursul de ură”.

Doina Ioana Străisteanu, avocată, expertă în drepturile omului, s-a referit la aspectele cheie ale Deciziei Curții Constituționale cu privire la Sesizarea privind excepția de neconstituționalitate art.1 alin. (2) lit.c) din Legea cu privire la asigurarea egalității și impactul acesteia asupra libertății de exprimare a convingerilor religioase în Moldova. În absența Deciziei motivate, avocata a declarat că: “În fața Curții Constituționale am cerut o balansare a dreptului unei persoane de a nu fi supusă discriminării pentru că are alte convingeri sau pentru că este de o altă orientare sexuală cu libertatea de convingere a unui preot creștin ortodox. Vorbim despre două drepturi relative, iar excepția din Legea 121 pe care noi am suspectat-o de neconstituționalitate dă celui din urmă un drept absolut”.

Dumitru Sliusarenco, avocat în cadrul Asociației Promo-LEX, a vorbit despre utilizarea mecanismului sesizării Curții Constituționale cu privire la ridicarea excepției de neconstituționalitate cu scopul dezvoltării drepturilor omului și a dreptului la egalitate în Moldova. Studiul de caz la care s-a referit avocatul, este procesul inițiat de către Asociația Promo-LEX privind ridicarea excepției de neconstituționalitate privind dreptul de acces la justiție pentru persoanele declarate incapabile.

“Persoanele care au fost declarate incapabile și pentru care a fost instituit un tutore nu au dreptul să se adreseze în instanța de judecată, cu câteva excepții (în cazul în care, în numele acestei persoane vor să acționeze tutorele, o rudă, procurorul sau instituția medicală). […] Iar a limita un grup întreg de oameni de dreptul de a adresa o cerere în instanța de judecată, contravine atât dreptului la egalitate, cât și dreptului de acces liber la justiție, care trebuie să fie garantate de stat pentru toate persoanele. Ca să înțelegem efectele aceste practici, oamenii sunt condamnați la detenție pe viață în instituții psihiatrice, medicale sau rezidențiale. Dacă este să ne referim la condițiile în care trăiesc acești oameni, ei pur și simplu supraviețuiesc, deși o bună parte din ei pot duce un mod de viață independent sau autonom”.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităților societății civile din Moldova, inclusiv regiunea Transnistreană, în combaterea discriminării prin intermediul acțiunilor de advocacy”. Proiectul este implementat de The Equal Rights Trust și Asociația Promo-LEX și finanțat de Uniunea Europeană.

IMG 3372

IMG 3376

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 3357

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru mai multe detalii, contactați: Carolina Bondarciuc, Ofițer de presă Promo-LEX: GSM 069637849, Tel/Fax (+373 22) 450024, e-mail: pr@promolex.md