10 ingrediente pentru reteta unui tanar activ



„Cel mai mare pericol astazi este indiferenta. Sa stii dar sa nu actionezi inseamna sa consimti asupra nedreptatilor. Planeta a devenit o lume mica. Ceea ce se intampla in alte tari ne priveste/ ne afecteaza". (Elie Wiesel)

Încerc sa cred ca sunt un tanar activ in comunitate (...) Privesc atent peretii dormitorului: „Atentie la detalii! Stilat, Modern si Protejat", „Nu drogului, Nu SIDA", „Sa crestem fara tutun", „Esti tanar, ai Autoritate!" sunt doar cateva din mesajele posterelor care stau atarnate pe perete. „De ce tii toate acestea aici? Mai ai pe undeva sau le-ai pus toate aici?" avea sa ma intrebe unul din prieteni. Ei bine, mai am destule si pentru altii. De fapt, le pastrez... consider ca ele demonstreaza faptul ca sunt un tanar activ in cadrul societatii, este produsul unei retete... Care? Sa vedem...

- sunt curios - am potential - ma pot mobiliza - identific - sunt organizat/ obiectivizat - colaborez - promovez valorile civice de participare - am satisfactie de la aceasta - imi fac timp pentru asemenea activitati - sunt un multiplicator de informatii.

Nu este nicidecum o formula sau o reteta valabila pentru toti. Am redat, succint, prin 10 cuvinte ce inseamna sa fii sau cum am ajuns un tanar activ. Cand zic „tanar activ" imi imaginez deja o personalitate, un tanar cu cunostinte, abilitati, atitudini si valori. Reteta formarii sale nu este una stricta, general-acceptata de toata lumea. Ea difera de la om la om. Or, sa fii responsabil de propriile actiuni, sa ai dorinta de schimbare sociala si dezvoltare personala nu-ti impune nimeni acest lucru.

Se tot afirma ca devenim tot mai indiferenti si nepasatori chiar de propria persoana. Ajungem sa avem alte valori (fara a le promova in mod direct), alte preocupari, pasiuni, mod de viata. Cu toate acestea, pot spune ca sunt totusi tineri care vor sa participe, sa se implice activ in sustinerea unor programe de dezvoltare sociala si personala.

PORTRET. Si astfel se tot spune ca un tanar activ este acela care se implica in procesul de luare a deciziilor. Prin participarea sa, tanarul activ isi dezvolta competentele decizionale, capacitatea de ascultare activa, empatia, respectul fata de ceilalti. În tot acest timp, el nu face altceva decat sa exerseze asumarea responsabilitatii pentru propriile decizii si actiuni. Ceea ce deosebeste un tanar activ de ceilalti este ca el are o gandire critica, constientizeaza prejudecatile pe baza judecatilor intemeiate, are capacitatea de a coopera si aborda pozitiv conflictele, de a organiza grupuri sociale.

ATITUDINI & VALORI. Alunecand spre valori, spre intreg proces al vietii sociale, mijloacele prin care indivizii si grupurile sociale invata sa isi dezvolte deplin capacitatile, atitudinile, aptitudinile si cunostintele in cadrul si in folosul comunitatii, tanarul activ are un rol semnificativ in aceasta „solutie". Ingredientele mele, in favoarea sustinerii tanarului activ sunt aici: trebuie sa fii curios, deschis si sa vrei sa apreciezi diversitatea. Important in aceasta reteta este si sentimentul demnitatii umane, al valorii proprii si a valorii celorlalti, indiferent de originea sociala, cultura, limba, religie. Sa ai empatia si solidaritatea cu altii si dorinta de a-i sprijini, a le acorda ajutor si sustinere este un indiciu al atitudinilor si valorilor tale ca tanar activ in comunitatea in care traiesti. Ca urmare, vei milita pentru idealurile libertatii, egalitatii si respectarii.

DREPTUL LA DIALOG! „Concursul de eseuri si-a propus sa identifice solutii in cazul celor mai stringente probleme si bariere ce impiedica participarea activa a tinerilor in viata comunitatii si in procesul de luare a deciziilor". În acest context, tinerii nu sunt impulsionati spre participarea la guvernarea locala. Personal, cred ca scopul unor asemenea participari este de a acoperi lacunele dintre consiliile locale, administratia locala si tineri. Vreau sa cred ca un asemenea proiect este un exercitiu democratic, urmand modelul alegerilor oficiale, modalitate de stimulare a participarii tinerilor in alegeri.

INITIATIVE ALE TINERILOR. Participarea activa - a fi un tanar activ inseamna sa fii coordonatorul propriului tau proiect. Acum, datorita initiativei unui grup de tineri, ma pot implica activ si direct in activitati planificate de noi si in care suntem actorii principali. Nu facem altceva decat sa ne punem in practica propriile initiative, spiritul intreprinzator si creativitatea. O astfel de actiune imi ofera oportunitatea de a intelege si a experimenta „pe viu" conceptul de cetateni activi.

TINERI ACTIVI PRIN PROIECTE PENTRU DEMOCRATIE. Reteta si ingredientele pentru un tanar activ par a fi „gratuite" cand vine vorba de a le numi. As mai presura aici, la produse necesare retetei pentru un tanar activ, si implicarea in proiecte pentru democratie. Un proiect pentru democratie urmareste sa creasca participarea activa a tinerilor in viata comunitatii locale, regionale sau nationale. Conceptul de cetatenie activa pentru mine implica participare totala in societate, angajament si abilitatea de a pune in practica acest tip de cetatenie. Astfel, ideea unui proiect pentru democratie este aceea de a recunoaste si sprijini diferitele forme prin care tinerii participa in mediul lor, de a intari relatiile tinerilor cu mecanismele democratiei reprezentative si de a ajuta tinerii sa profite de oportunitatile de participare disponibile. Acest lucru poate fi obtinut de catre proiecte ce incurajeaza o mai mare participare a tinerilor in mecanismele democratiei reprezentative. Ca urmare a unui asemenea proiect (de ex., „Tinerii pentru educatia in domeniul drepturilor omului") devenim multiplicatori prin promovarea in randul semenilor a conceptului de „democratie", „DO" etc.

VOLUNTARIATUL SPUNE CEVA DESPRE MINE, DESPRE IDEILE SI CAUZELE ÎN CARE CRED. Nu puteam nicicum sa trec peste activitatea mea de voluntar. Voluntariatul a fost pentru mine prima forma de deschidere spre o participare activa, cel care mi-a insufletit cele mai nobile aspiratii ale omenirii - pacea, libertatea, oportunitatea, siguranta si justitia pentru toate persoanele. De fapt, pentru mine, activitatea de voluntar in cadrul organizatiei m-a convins de declaratia Natiunilor Unite potrivit careia „noi, oamenii, avem puterea de a schimba lumea".

Încurajez toti tinerii sa promoveze voluntariatul, sa fie implicati direct in activitati de voluntariat. Avantajele voluntariatului pentru mine variaza de la satisfactie personala, la dobandirea de experinta, m-a familiarizat cu diferite sisteme operationale si cu institutii si/sau structuri organizationale, mi-am creat prieteni si contacte profesionale utile.

AVEM PUTEREA ÎN MÂINELE NOASTRE! De sa nu fiu un tanar activ? Nu pot! Sunt si voi fi... voi promova in continuare cetatenia activa, cetatenia spre Europa. Voi dezvolta sentimentul de solidaritate prin promovarea tolerantei in randul semenilor. Iar daca am aptitudinea si mijloacele necesare voi contribui la imbunatatirea calitatii sistemelor de sustinere a activitatilor de tineret si a capacitatii organizatiilor de tineret din societatea civila.

Tu, te-ai intrebat vreodata ce poti face pentru tine ca sa traiesti intr-un mediu prietenos?!

 

Eugen Sebastian Frunza

http://eugenfrunza.wordpress.com